Na hlavný obsah

Macron chce vytvoriť koalíciu, ktorá by cvičila vojakov priamo na Ukrajine, píše francúzsky denník

Do krajiny by odišli stovky západných vojakov.

Macron chce vytvoriť koalíciu, ktorá by cvičila vojakov priamo na Ukrajine, píše francúzsky denník
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron s viacerými európskymi štátmi rokuje o vytvorení koalície, ktorá by cvičila ukrajinských vojakov priamo na Ukrajine. 

Prví inštruktori by do krajiny, ktorá sa vyše dva roky bráni ruskej invázii, mohli odísť už o niekoľko týždňov alebo dokonca dní, napísal vo štvrtok (30. 5.) s odvolaním sa na svoje zdroje francúzsky denník Le Monde.

Výcvik ukrajinských vojakov zo strany štátov Európskej únie a NATO by podľa agentúry ANSA mohol byť aj bodom diskusie na neformálnom stretnutí ministrov zahraničia členských krajín NATO v Prahe, ktoré sa začína vo štvrtok.

Le Monde píše o zrýchlení rozhovorov v najbližších dňoch. Cieľom je podľa francúzskeho denníka všetko dojednať do budúceho týždňa a oznámiť počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Francúzsku.

Zelenskyj príde rovnako ako mnoho svetových štátnikov na oslavy 80 rokov vylodenia v Normandii, ktoré sú naplánované na 6. a 7. júna.

Macron prvýkrát spomenul možnosť vyslania západných vojakov na Ukrajinu 26. februára a spôsobil vtedy medzinárodné pozdvihnutie. O pláne sa pravdepodobne rokovalo aj tento týždeň v Berlíne, kde bol Macron na návšteve. Obe strany to však odmietli komentovať.

Do krajiny by odišli stovky vojakov

Európska koalícia by podľa denníka Le Monde najprv vyslala na Ukrajinu niekoľko desiatok odborníkov, ktorí by zistili v akých konkrétnych oblastiach Ukrajinci potrebujú podporu. V druhej fáze by do krajiny vzdorujúcej ruskej agresii odišli stovky západných vojakov.

Hovorí sa o výcviku odmínovačov, Francúzsko údajne uvažuje aj o výcviku vojakov novej motorizovanej brigády.

Kým Nemecko sa k vzniku koalície stavia veľmi opatrne, nápad už podporila Litva alebo Estónsko, zdroje spomínajú aj ochotu Británie.

„Mohli by sme na Ukrajinu poslať inštruktorov, ktorí tam už boli (pred ruskou inváziou). Litva je pripravená pridať sa ku koalícii vedenej napríklad Francúzskom, ktorá by cvičila vojakov na Ukrajine,“ uviedol v polovici mája litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis.

Pre mnohé európske krajiny by tento výcvik na ukrajinskej pôde bol prirodzeným pokračovaním programu vojenskej asistenčnej misie Európskej únie na Ukrajine (EUMAM UA), ktorý EÚ začala na jeseň 2022.

Do programu sa zapojilo 24 členských krajín EÚ a Nórsko, ktoré vycvičili 52-tisíc ukrajinských vojakov. Učili sa techniky pozemného boja, odmínovania, boja proti jadrovým, rádiologickým, biologickým a chemickým hrozbám alebo údržby techniky.

Bolo by to logisticky ľahšie

Ukrajinci sa doteraz cvičili v Poľsku, Nemecku a Británii, ale napríklad tiež v Česku. Ak by sa ich príprava na boj presunula na Ukrajinu, bolo by to logisticky ľahšie a prinieslo by to tiež výraznú časovú úsporu.

V čase tvrdých bojov, keď Kyjev potrebuje každého muža, zohráva čas veľkú úlohu. Na jeseň 2023 mala Francúzsko pre Ukrajincov nachystanú výcvikovú misiu. Tá sa ale o mesiac musela odložiť, lebo tí istí muži boli v ten moment nenahraditeľní na fronte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet