Na hlavný obsah

Maľovať vedel skôr než chodiť. Menej ako dvojročný chlapec je podľa Guinessovej knihy rekordov najmladším maliarom sveta

Chlapec má za sebou už aj prvú výstavu.

Maľovať vedel skôr než chodiť. Menej ako dvojročný chlapec je podľa Guinessovej knihy rekordov najmladším maliarom sveta
Na snímke dvojročný maliar Ace-Liam Ankrah. Foto: RTVS

Nemá ani dva roky, ale svet umenia už berie útokom. Ghančan Ace–Liam Ankrah je najmladším maliarom na svete. Prestížny štatút mu potvrdila Guinessova kniha rekordov. Na svojom konte má už viac ako 20 obrazov. Svoje prvé dielo vytvoril skôr ako sa naučil chodiť.

Najmladším oficiálne uznaným maliarom na svete sa stal vo veku jeden rok a 152 dní. Záujem o umenie začal prejavovať už v šiestich mesiacoch.

„V tom čase som pracovala na obrazoch pre súťaž Miss Universe Ghana. Syna som potrebovala nejako zabaviť. Na zem som mu dala plátno a zopár farieb. Ako po ňom lozil, vytvoril svoje prvé dielo,“ priblížila Ace-Liamova matka Chantelle Kukua Eghan.

Ako sa stal dvojročný chlapec maliarom? Zisťoval v relácii Aktuálne :24 redaktor Kamil Kolenič:

Malému Ace-Liamovi sa to zapáčilo. Matku začal pravidelne sprevádzať do ateliéru. „Prvé, čo ráno povie, je ‚mama maľovať‘. Vždy sa na to nesmierne teší. Keď maľuje, priam z neho srší radosť,“ opísala Kukua Eghan.

Pre svoj nízky vek pracuje najmä s farbami. Na objekty ako také má podľa svojej matky ešte čas. „Väčšinou si farby vyberá sám. Ja mu potom kúpim viacero odtieňov. Vždy nájde krásnu kombináciu a vie ich zladiť. Vyjadruje nimi svoje pocity,“ ozrejmila Kukua Eghan.

Chlapec má za sebou už aj prvú výstavu. V ghanskom Múzeu vedy a techniky vystavili desať jeho obrazov. Deväť z nich sa predalo na mieste.

„Zisťujeme možnosti medzinárodných štipendií, ako aj príležitosti na spoluprácu so svetovými galériami. No uvidíme, možno ho maľba prestane baviť a dá sa na niečo iné. Tlačiť naňho nechcem,“ poznamenala Ace-Liamova matka.

A práve to je aj jej posolstvo ostatným rodičom. Netlačiť na deti, ale vzbudzovať v nich prirodzený záujem a podporovať ich. Najdôležitejšie je podľa nej objavovať jedinečnosť dieťaťa, nech už je akákoľvek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet