Na hlavný obsah

Temu pod paľbou európskych spotrebiteľských organizácií: Nekvalitný a nebezpečný tovar aj agresívna kampaň

Petra Vargová Čakovská zo Spoločnej ochrany spotrebiteľov tvrdí, že platforma neoveruje obchodníkov.

Temu pod paľbou európskych spotrebiteľských  organizácií: Nekvalitný a nebezpečný tovar aj agresívna kampaň
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spotrebiteľské organizácie uskutočnili už viacero testovacích nákupov na internetovej platforme Temu, kde zistili napríklad aj chemické riziká v hračkách, ktoré sú určené pre malé deti.

V pondelok (20. 5.) to vyhlásila manažérka Spoločnosti ochrany spotrebiteľov Petra Vargová Čakovská v RTVS.

Podľa Vargovej Čakovskej sú spotrebitelia zavádzaní aj v recenziách, ktoré sú na platforme. „Spotrebitelia, ktorí si už tovar objednajú, často dostanú nekvalitný tovar. Stáva sa tiež, že tovar vôbec nepríde alebo ho nie je možné reklamovať a odstúpiť od zmluvy,“ doplnila.

Manažérka Spoločnosti ochrany spotrebiteľov tvrdí, že Temu neoveruje obchodníkov. „Dodáva na európsky trh tovary od obchodníkov z tretích krajín, ktorí nie sú vysledovateľní. To znamená, že spotrebiteľ sa v prípade problémov nemá na koho obrátiť a žiadať svoje peniaze späť,“ vysvetlila.

Temu má agresívnu reklamu

Platforma Temu má masívnu reklamnú kampaň. „Slovenské národné elektronické obchody upozorňujú na to, že Temu týmto spôsobom likviduje svoju konkurenciu,“ podotkla Petra Vargová Čakovská.

V rozpore s legislatívou je podľa nej aj postup platformy pri ochrane maloletých spotrebiteľov.

Najnovšie až 17 spotrebiteľských organizácií v Európe podalo sťažnosť na populárnu internetovú platformu Temu. Vyčítajú jej neinformovanie o kvalite produktov či zavádzanie o cenách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko