Na hlavný obsah

Spáchal 43 extrémistických skutkov: Marián Magát zostáva vo väzbe

Rozhodnutie ŠTS nie je právoplatné.

Spáchal 43 extrémistických skutkov: Marián Magát zostáva vo väzbe
Na archívnej snímke obvinený Marián Magát. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Marián Magát obžalovaný z extrémizmu zostáva vo väzbe. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v stredu (29. 5.) zamietol návrh obžalovaného na prepustenie z väzby. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, o sťažnosti obžalovaného rozhodne Najvyšší súd SR. Potvrdil to obhajca obžalovaného Martin Burian.

„Sudca po výsluchu obžalovaného zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu a väzbu nenahradil písomným sľubom ani dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ priblížila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Burian dodal, že jeho klient sa nachádza v tzv. preventívnej väzbe. Tá sa využíva pri obave z možného pokračovania v trestnej činnosti.

Obžalovaný zároveň namietal zaujatosť sudcu, ktorú konajúci sudca zamietol. „Proti rozhodnutiu o nevylúčení sudcu podal obžalovaný sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR,“ podotkla Kudjáková.

Samosudca ŠTS v januári uznal Mariána Magáta za vinného zo spáchania 43 skutkov, ktoré sa týkali extrémistických trestných činov, a ten dostal šesťročný trest väzenia. Najvyšší súd však tento rozsudok zrušil a prípad vrátil naspäť na ŠTS.

Trestných činov sa mal Magát podľa obžaloby dopustiť v rokoch 2017 až 2021. Zadržali ho v januári 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko