Na hlavný obsah

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu zastaviť ofenzívu v Rafahu

Izrael má tiež otvoriť hraničný priechod pre humanitárnu pomoc.

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu zastaviť ofenzívu v Rafahu
Ilustračná snímka. Foto: Rizek Abdeljawad/Xinhua News/Profimedia

Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu nariadil Izraelu zastaviť vojenskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy a otvoriť hraničný priechod Rafah pre neobmedzený prísun humanitárnej pomoci.

Izrael má tiež umožniť do Pásma Gazy prístup vyšetrovaciemu tímu, ktorý by sa zaoberal zberom dôkazov v prípade údajného páchania genocídy na Palestínčanoch. Podnet na haagsky tribunál podala Juhoafrická republika. Židovský štát rovnako viní práve z genocídy.

Rozhodnutia ICJ sú konečné a záväzné, súd však nemá žiadne vynucovacie prostriedky. Jeho rozhodnutie štáty už v minulosti ignorovali, podotýka agentúra Reuters. Rozsudok v piatok (24. 5.) privítala palestínska samospráva aj radikálne Islamistické hnutie Hamas, s ktorým Izrael v Pásme Gazy zápasí.

„Izrael musí okamžite zastaviť ofenzívu v Rafahu, rovnako ako každú inú akciu v (oblasti) Rafahu, ktorá by palestínskej skupine v Pásme Gazy privodila také životné podmienky, ktoré by mohli spôsobiť fyzické zničenie, úplné či čiastočné,“ predniesol predseda ICJ Navaf Salám. Rozsudok podporilo 13 z 15-členného panelu sudcov – proti hlasovali zástupcovia Ugandy a samotného Izraela.

Izrael ofenzívu obhajuje

Izrael svoju ofenzívu v Rafahu obhajuje nutnosťou zlikvidovať posledné prápory Hamasu, ktoré na jeho území vlani spáchalo krvavé teroristické útoky. Izraelská vláda vrátane premiéra Benjamina Netanjahua v minulosti opakovane vyhlásila, že v naplnení tohto cieľa jej nezabráni „žiadna sila na svete“.

V meste sa ku koncu apríla ukrývalo asi 1,4 milióna Palestínčanov. Z toho okolo 800-tisíc z mesta podľa odhadov OSN odišlo v posledných týždňoch po tom, ako izraelská armáda vydala evakuačné príkazy. Rafah sa stal ďalším ohniskom bojov v Pásme Gazy.

Panel sudcov ICJ však podľa Saláma „nie je presvedčený“, že by infraštruktúra a humanitárne podmienky Palestínčanov vysídlených z Rafahu do severnejšie položených oblastí v Gaze boli dostatočné a nepredstavovali ďalšie riziko ich ujmy.

Palestínska samospráva so sídlom na Západnom brehu Jordánu v piatok rozhodnutie ICJ podľa Reuters privítala. Predstavuje podľa nej medzinárodnú zhodu na tom, že Izrael by mal vojnu v Pásme Gazy ukončiť.

Predseda ICJ Salám sa v čítaní rozsudku viackrát odvolal na predchádzajúce rozhodnutie tribunálu z tohtoročného januára a marca. Tie vyzývali Izrael, aby sa vyvaroval genocídnych akcií voči Palestínčanom a neobmedzoval prísun potrebnej humanitárnej pomoci.

Obvinenia odmieta

Izrael obvinenia z páchania genocídy odmieta a súd vo veci zatiaľ nerozhodol. Zamietol však izraelskú žiadosť, aby vec úplne zmietol zo stola. Piatkové rozhodnutie ICJ privítal tiež Hamas, ktorý podľa Reuters dodal, že bude eventuálne spolupracovať s vyšetrovacími tímami OSN, ktoré by sa do Gazy podľa rozsudku mali dostať.

Izrael začal bombardovanie a koncom októbra tiež pozemnú ofenzívu v Pásme Gazy po teroristickom útoku vedenom Hamasom na juhoizraelské obce 7. októbra. Bojovníci pri ňom zabili na 1 200 ľudí a zajali viac ako 250 rukojemníkov.

Pri doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra bola prepustená viac ako stovka rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov. V Pásme Gazy je podľa údajov denníka Haarec stále zadržiavaných 128 rukojemníkov, z ktorých 39 je podľa dostupných informácií po smrti.

Podľa štvrtkového hlásenia ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom prišlo pri izraelskej ofenzíve o život najmenej 35 800 Palestínčanov a 80 011 ich bolo zranených. Ďalšie tisíce tiel zrejme zostávajú v sutinách zborených budov. Tieto údaje nemožno nezávisle overiť, hoci ich orgány OSN označujú za vierohodné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet