Na hlavný obsah

Menej lekárov v nočných službách: Najväčšia nemocnica na Slovensku zavádza zmeny, obavy majú pacienti aj lekári

Pacientske organizácie, odborári a aj lekári majú obavy.

Menej lekárov v nočných službách: Najväčšia nemocnica na Slovensku zavádza zmeny, obavy majú pacienti aj lekári
Ilustračná snímka lekárov na operačnej sále. Foto: RTVS

Bratislavská univerzitná nemocnica zníži počet lekárov v nočných službách. Chce tak optimalizovať počet odpracovaných hodín lekárov na viacerých klinikách.

Pacientske organizácie, odborári a aj samotní lekári sa obávajú, že najväčšia nemocnica na Slovensku tak nebude vedieť poskytovať akútnu lekársku starostlivosť. Vedenie to odmieta.

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) chce ušetriť na nočných službách lekárov. Tvrdí, že v službe má nemocnica prezamestnanosť. „Za UNB môžeme povedať, že toto opatrenie, bude viesť k zefektívneniu práce našich lekárov,“ uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská.

„Dôjde k tomu, že niektorí lekári, ktorí fyzicky boli v službe, sa preradia v rámci úderného zefektívnenia do príslužieb, čiže budú na telefóne doma,“ vysvetlil lekársky odborár Miroslav Mendel.

Zníženiu počtu lekárov v nočných službách sa v Správach RTVS venoval redaktor Erik Adamson:

Pacientske organizácie tvrdia, že lekár na telefóne nie je adekvátna náhrada za lekára v nemocnici. Vedenie nemocnice sa však neobáva problémov s takýmto modelom služieb. „Pacienti sa nemusia báť. Bude im poskytnutá rovnako dobrá, kvalitná lekárska starostlivosť, ako tomu bolo doteraz,“ uviedla Kliská.

„Máme vážne obavy, že to môže ohroziť bezpečné poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Je veľmi diskutabilné, či ten lekár, ktorý je v príslužbe, dokáže na diaľku napríklad zvládnuť to, čo by musel absolvovať, keď je v službe,“ priblížila Mária Lévyová z Asociácie na ochranu práv pacientov.

Obavy LOZ

Lekárske odborové združenie (LOZ) zatiaľ nevie, či zníženie počtu lekárov povedie k väčšej efektivite práce a či je v súlade so zákonom.

„Ako odborové združenie sme túto záležitosť neschválili. Oficiálne to nebolo s odbormi ani prerokované. V rámci prezentácie tejto novej stratégie ma zamrzelo, že sa to aplikuje veľmi rýchlo. Šije sa to horúcou ihlou a zhruba dva týždne sú od toho, kedy nám to prezentovali,“ uviedol Miroslav Mendel.

„Opatrenie, ktoré zavádzame, sa neuvádza v kolektívnej zmluve, že o ňom musia byť informovaní zástupcovia LOZ. Napriek tomu, my sme ich dokonca informovali, ako som už povedala, nemali s nimi žiadne námietky. Dokonca sa vyjadrili, že to malo byť urobené už dávno,“ priblížila Kliská.

Nemocnica model služieb zmení od prvého júna a aj napriek nesúhlasu lekárov neustúpi. Tvrdí, že súčasné nastavenie finančne nezvládne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko