Na hlavný obsah

Moskva podnikla útoky na ukrajinský Charkov. Ruské rakety zabili najmenej päť ľudí

Útoky podľa tamojších predstaviteľov zasiahli päťposchodovú bytovku.

Moskva podnikla útoky na ukrajinský Charkov. Ruské rakety zabili najmenej päť ľudí
Hasiči hasia požiar bytového domu poškodeného pri ruskom raketovom útoku v Charkove na Ukrajine v piatok 31. mája 2024. Foto: TASR/AP

Ruské rakety zabili v noci na piatok (31. 5.) v Charkove päť ľudí a 25 ďalších zranili. Počet obetí aktualizoval šéf oblastnej správy Oleh Synehubov na svojom telegramovom účte.

Rusko podľa miestnych úradov útočilo na troch miestach druhého najväčšieho ukrajinského mesta a zasiahlo okrem iného päťposchodový obytný dom. Rusko podniklo tiež raketový útok na Kyjev, kde bola zničená trafostanica.

Charkov sa v posledných týždňoch stal terčom častejšieho ostreľovania ruských vojsk, ktoré už tretí rok vedú proti susednej krajine útočnú vojnu a nedávno zosilnela ofenzívu na východe Ukrajiny a práve v severovýchodnej oblasti pri Charkove.

Jedna z rakiet zasiahla obytný dom a čiastočne ho zničila medzi tretím a piatym poschodím. Budova začala horieť. Potom Rusi udreli znova.

„Nepriateľ sa opäť uchýlil k dvojitému úderu, takže lekári, záchranári a policajti už boli na mieste,“ opísal Synehubov taktiku, pri ktorej ruské vzdušné údery dopadnú po časovom meškaní na rovnaké miesto.

Poškodená bola zasahujúca sanitka a hasičské auto. Záchranári na mieste v poničenom dome hľadajú ďalších ľudí, ktorí by mohli byť pod troskami.

Ďalšia raketa podľa Synehubova dopadla na zem v areáli bližšie neurčenej firmy, pričom zomrel jeden človek. Zasiahnutá bola aj trojpodlažná administratívna budova.

Ukrajinské letectvo v piatok ráno uviedlo, že ruská armáda na Charkov z Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou vypálila päť rakiet S-300 / S-400.

Charkov je terčom od prvých dní vojny

Charkov je terčom ruských vzdušných útokov od prvých dní vojny, v prvých mesiacoch sa ho Rusi pokúšali neúspešne dobyť.

Ukrajinskí vojaci počas bleskovej ofenzívy v septembri 2022 vytlačili ruské sily z takmer celej Charkovskej oblasti, ktorú Rusi dovtedy čiastočne okupovali.

V posledných mesiacoch však Rusko zintenzívnilo vzdušné útoky na Charkovskú oblasť aj na jej metropolu a v máji obnovilo pozemnú ofenzívu na severe regiónu, ktorý hraničí s Ruskom. Minulú sobotu zahynulo pri útoku na charkovský hobbymarket 19 ľudí.

Americký prezident Joe Biden podľa štvrtkových správ médií povolil Ukrajine, aby pri obrane Charkova pred týmito údermi útočila americkými zbraňami na ruské územie, čo bolo doteraz pre Washington neprijateľné.

Nad Kyjevom protivzdušná obrana v noci na piatok zničila raketu Iskander-K, ktorú ruská armáda odpálila z Kurskej oblasti.

Energetická spoločnosť DTEK oznámila, že úlomky zostrelenej rakety zasiahli trafostanicu na juhu mesta a úplne ju zničili.

Ruskojazyčný servis BBC uviedol, že bez prúdu kvôli tomu zrejme zostalo niekoľko štvrtí, dodávky sa ale rýchlo podarilo obnoviť. Asi o 7:00 bolo bez elektriny okolo desiatich obytných domov a jeden komerčný objekt, uviedla DTEK.

Ukrajinské letectvo tiež informovalo, že Rusko v noci nad Ukrajinu vyslalo štyri útočné drony a že protivzdušná obrana všetkých zničila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet