Na hlavný obsah

VIDEO: Povinné body sú doma. Slováci potvrdili rolu favorita a Poľsko zdolali rozdielom štyroch gólov

Brankár Samuel Hlavaj si proti Poliakom udržal čisté konto.

VIDEO: Povinné body sú doma. Slováci potvrdili rolu favorita a Poľsko zdolali rozdielom štyroch gólov
Na snímke gólová radosť slovenských hokejistov. Foto: TASR - Michal Runák

Slovenskí hokejoví reprezentanti uspeli vo svojom štvrtom dueli na MS v hokeji. V stredajšom (15. 5.) zápase ostravskej B-skupiny zdolali nováčika z Poľska 4:0. Prvé dva góly strelili zverenci Craiga Ramsayho v prvej tretine, keď sa presadil Lukáš Cingel a následne aj Tomáš Tatar.

Na ďalšie presné zásahy si museli diváci vo vypredanej Ostravar aréne počkať až do záveru posledného dejstva. V 58. minúte sa gólu dočkala prvá formácia, do čierneho mieril Peter Cehlárik. O dvanásť sekúnd neskôr navýšil vedenie Slovákov druhým gólom v stretnutí Cingel. Brankár Samuel Hlavaj za svoj chrbát nepustil jedinú poľskú strelu a pripísal si čisté konto.

Za muža duelu bol na strane Slovenka vyhlásený Tomáš Tatar, na strane Poľska si ocenenie prebral brankár Tomáš Fučík, ktorý držal Poliakov dlho v hre, no v 52. minúte musel striedať.

Ak ste nestihli duel Slovensko – Poľsko, najdôležitejšie momenty si môžete pozrieť v zostrihu:

Slováci majú na svojom konte po štyroch odohraných dueloch osem bodov a v skupine im patrí druhá priečka, pričom prví Švédi odohrali o zápas menej. Poliaci, zverenci slovenského trénera Róberta Kalábera, ostávajú s jedným bodom na poslendom mieste.

Najbližšie čaká národný tím dvojdňová prestávka. Po nej si v sobotu 18. mája zmerajú sily s Francúzmi, o deň neskôr 19. mája s Lotyšmi. Obe stretnutia majú naplánované úvodné vhadzovanie o 20. 20 hod.

Slovensko – Poľsko 4:0 (2:0, 0:0, -2:0)

Góly: 3. Cingel (Tatar, Koch) 12. Tatar (Nemec, Hudáček) 58. Cehlárik (Slafkovský) 58. Cingel (Koch, Tatar)

Rozhodcovia: Hribik (ČR), Pearce (Kan.) – N. Briganti (USA), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 9109 divákov.

Zostavy:

Slovensko: Hlavaj (Škorvánek)- Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Koch, Gajdoš, Golian – Cehlárik, Hrivík, Slafkovský – Tatar, Cingel, Hudáček, Regenda, Pospíšil, Kelemen, Kudrna, Sukeľ, Faško-Rudáš

Poľsko: Fučík (Zabolotny) – Wanacki, Kolusz, Wajda, Kruczek, Górny, Bryk, Dronia, Maciaś – Wronka, Pasiut, Fraszko – Urbanowicz, Dziubinski, Maciaś – Zygmunt, Pas, Walega – Krężołek, Komorski, Michalski

I. tretina:

Slovenskí hokejisti vstúpili prvýkrát do zápasu na tohtoročných MS ako vyložení favoriti. Svoju pozíciu začali napĺňať už od začiatku. Trénerský štáb poslal na úvodné buly tretiu slovenskú formáciu proti elitnej poľskej, a tá sa hneď dokázala usadiť v útočnom pásme.

Následne po prestriedaní mal už v prvej minúte sľubnú príležitosť Cehlárik, ale v blízkosti bránky neuspel. Na radosť Slovákov však uspel v tretej minúte Lukáš Cingel, ktorý otvoril skóre duelu. Hudáček vyhral súboj, poslal puk na modrú čiaru Kochovi, ktorý ho nahodil na Tatara. Ten ho spracoval, nevystrelil a priťukol ho Cingelovi, ktorý zakončil do prázdnej bránky.

Slováci aj následne pokračovali v aktívnej hre a Poliakov prakticky k ničomu výraznému nepustili. V 11. minúte to vyzeralo, že Slováci sa už budú tešiť druhýkrát, avšak trafili len bočnú sieť.

Chvíle radosti napokon prišli o pár sekúnd neskôr, keď Nemec vymyslel úžasnú prihrávku na Tatara. Ten pri zadnej žrdi nezaváhal, nasmeroval puk pod hornú tyčku a poslal Slovákov do dvojgólového vedenia.

V závere tretiny sa prvýkrát otvárali dvierka na poľskej trestnej lavici a Slováci mali k dispozícii presilovú hru. Svoju povesť mužstva, ktorému to na šampionáte v početných výhodách nepadá, potvrdili. Ďalšiu príležitosť mať na ľade o jedného hráča viac dostali minútu a pol pred koncom tretiny.

Ani teraz neuspeli, zmeniť tu budú môcť ešte v úvode prostrednej časti. Súhrne môžeme povedať, že Slováci kontrolovali priebeh periódy a Poliakov k ničomu výraznejšiemu nepustili. Súpera prestrieľali v pomere 16:7.

II. tretina:

V úvode prostredného dejstva sa dostali k šanci Poliaci. Walega sa uvoľnil pred Hlavajom, ktorý však zneškodnil jeho strelu. Na druhej strane Nemec vysunul do úniku Tatara, ale jeho bekhendové zakončenie skončilo len na betónoch poľského brankára.

Dalšie minúty nepriniesli veľa vzruchu. V 37. minúte zahrozil Kelemen počas oslabenia. Krátko na to prekazil Nemec prečíslenie súpera. Poliaci mohli znížiť v závere počas početnej výhody, ale Hlavaj bol naďalej stopercentný.

III. tretina:

Už po 40 sekundách tretej časti urobil chybu Pospíšil, Fraszko však jeho zaváhanie nevyužil. Poliaci potom nevyužili ani tretiu presilovku a po nej Hlavaj vychytal Pasiuta.

Na slovenskej strane sa opäť pripomenul Tatar, no Fučík držal svoje mužstvo naďalej v hre. V 52. minúte sa však poľský brankár zranil pri jednom zo zákrokov a nahradil ho Zabolotny.

O chvíľu na to mohol inkasovať, ale Grmanova strela skončila len na žŕdke. Slováci si poistili triumf necelé tri minúty pred sirénou, keď sa počas 12 sekúnd presadili Cehlárik a druhýkrát v stretnutí aj Cingel.

ďalší program SR v B-skupine /časy sú v SELČ/:
        sobota 18. mája: 20.20 Francúzsko – SLOVENSKO
        nedeľa 19. mája: 20.20 SLOVENSKO – Lotyšsko
        utorok 21. mája: 20.20 Švédsko – SLOVENSKO

Prečítajte si zaujímavosti zo zápasu a postrehy expertov, ktoré vám prinášame minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport