Na hlavný obsah

VIDEO: Slováci nemali nárok, Švédi predviedli jednoznačnú dominanciu. Pospíšil zápas nedohral

Slováci už majú istotu postupu do štvrťfinále.

VIDEO: Slováci nemali nárok, Švédi predviedli jednoznačnú dominanciu. Pospíšil zápas nedohral
Na snímke zľava brankár Stanislav Škorvánek (Slovensko) a Carl Grundström (Švédsko). Foto: TASR/Michal Runák

Slovenskí hokejoví reprezentanti podľahli vo svojom poslednom vystúpení v ostravskej B-skupine favorizovaným Švédom 1:6. O jediný presný zásah Slovenska sa v 51. minúte postaral Michal Ivan.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho mali už pred duelom isté 4. miesto v tabuľke a vo štvrtok nastúpia v pražskej O2 aréne proti víťazom „áčka“ Kanaďanom. Švédi vyhrali skupinu bez straty bodu a vo štvrťfinále si zahrajú derby s Fínmi.

Švédsko – Slovensko 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)

Góly: 3. Raymond (Hedman, Kempe) 28. Karlsson (Holmberg) 33. Burakovsky (Karlsson, Zetterlund) 34. Lundestrom (Olofsson) 50. Eriksson (Brodin) 58. Eriksson (Karlsson) – 51. Ivan (Tatar, Slafkovský)

Zostavy:

Švédsko: Gustavsson (Ersson) – Heed, Hedman, Karlsson, Pettersson, Dahlin, Brodin, Bengtsson – Kempe, Eriksson, Johansson – Burakovsky, Holmberg, Raymond – Zetterlund, Lundestrom, Olofsson – Froden, Johansson, Grundstrom

Slovensko: Škorvánek (Tomek) – Fehérváry, Čerešňák, Nemec, Ivan, Koch, Grman, Gajdoš, Golian – Cehlárik, Pospíšil, Slafkovský – Tatar, Cingel, Hudáček – Regenda, Čacho, Kelemen – Daňo, Sukeľ, Faško-Rudáš

I. tretina:

Už po dvoch minútach hry hrali Slováci v početnej nevýhode. Na trestnú lavicu odišiel za nedovolené bránenie Mário Grman. Švédi dlho neváhali a už po 46 sekundách otvoril skóre Raymond, ktorý šikovne tečoval strelu Hedmana.

V siedmej minúte si veľmi dobrý tlak vytvorila prvá lajna, Gustavsson však všetky pokusy zneškodnil. O niekoľko sekúnd neskôr sa prvej presilovky dočkali aj Slováci, za podrazenie si odišiel odpykať trest Dahlin. Podarenú strelu vyslal Hudáček, jeho rana však vyrovnanie nepriniesla.

Pohľad, ktorý vidieť nechceme, sa naskytol, keď stratil rovnováhu Pospíšil a ramenom narazil do mantinelu. Z ľadu sa dlhšie nedvíhal, no napokon za potlesku vypredanej Ostravar arény zamieril do šatne.

V 15. minúte dotieral v bránkovisku Škorvánka Zetterlund, čo vyústilo do šarvátky. Dvojminútové tresty dostali Golian a Zetterlund. Skóre sa napokon už do konca prvého dejstva nemenilo.

II. tretina:

 Po prestávke už Pospíšil nenastúpil a Slováci točili troch centrov. Napriek tomu si vypracovali tlak, zahrali si druhú presilovku a zahodili v nej obrovskú šancu na vyrovnanie. Po zakončení Tatara sa puk odrazil od žŕdky do bránkoviska, ale nik ho nedokázal doraziť do siete.

Slováci pykali už o pár minút neskôr, keď sa Švédi nasťahovali do pásma, Holmberg prihral spoza bránky Karlssonovi a ten z uhla našiel medzierku v hornom rohu – 0:2.

V 32. minúte si odišiel sadnúť na trestnú lavicu kapitán Tomáš Tatar. Švédi početnú hru využili, strelou bez prípravy navýšil na 3:0 Burakovsky.

Ani nie o minútu neskôr sa Švédi tešili opäť, tentokrát skóroval Lundestrom.

Po inkasovaní štvrtého gólu začali mať Slováci problém udržať sa na puku a Švédi jasne dominovali. Nepomohlo im ani vylúčenie Fehérváryho, ktorého prišlo 13 sekúnd pred koncom periódy. Mužstvá sa po štyridsiatich minútach rozišli do šatní za stavu 4:0 pre Švédov.

III. tretina:

Slováci začali posledné dejstvo v oslabení, ale podarilo sa im ubrániť. V 44. minúte hrali Švédi presilovku opäť, na trestnú lavicu odišiel Tatar, ktorý vyrazil Johanssonovi hokejku z rúk. Tri korunky neskórovali. V 46. minúte odmietol piaty gól vo svojej sieti Škorvánek, ktorý predviedol zákrok lapačkou.

V 50. minúte Slováci opäť inkasovali, dokonca vo vlastnej presilovke. Tentokrát uspel Eriksson.

O minútu a pol predviedli Slováci ukážkovú kombináciu, keď si Tatar vymenil puk s Ivanom a zakončil do odkrytej bránky. Znížené, 1:5.

Posledné slovo v stretnutí mal Eriksson, ktorý pridal druhy gól a upravil na konečných 1:6.

Hlasy po zápase /TV JOJ/:

Michal Ivan, obranca a strelec jediného gólu SR: „Bol to ťažký zápas. Chýbali nám sily, neboli sme aktívni. Hlavne v druhej tretine boli Švédi jednoznačne lepší. Som rád, že mi to tam padlo, ale ten gól nič neriešil. Myslím, že pred štvrťfinále sa musíme odraziť od prvých dvoch tretín zápasu s USA.“

Libor Hudáček, útočník SR: „Ja sa na ten zápas teším, poriadne zregenerujem a pripravíme sa na Kanadu. Uvidíme, je to šport. Ku Švédom si povieme niečo teraz a hodíme to za hlavu. Vieme, že to nebolo ideálne, ale vedeli sme, že majú najlepšie mužstvo na turnaji. Musíme si veriť, bez toho to nejde. Pospíšil musí ísť na magnetickú rezonanciu, aj ja ju potrebujem.“

Šimon Nemec, obranca SR: „Boli na vyššej úrovni, musíme sa s tým zmieriť, ale sme dosť rozumní na to, aby sme na to zabudli a išli ďalej. Proti Kanade chceme podať čo najlepší výkon.“

Prečítajte si zaujímavosti zo zápasu a postrehy expertov, ktoré vám prinášame minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport