Na hlavný obsah

VIDEO: Kelemen hrdinom predĺženia proti favorizovaným Američanom, Slováci prišli v tretej tretine o trojgólový náskok

Slováci majú po troch dueloch na konte päť bodov.

VIDEO: Kelemen hrdinom predĺženia proti favorizovaným Američanom, Slováci prišli v tretej tretine o trojgólový náskok
Na snímke radosť slovenských hráčov po dueli s USA na MS v hokeji 2024. Foto: SITA/AP

Slovenskí hokejisti zvíťazili v pondelňajšom (13. 5.) stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad USA 5:4 po predĺžení. Pripísali si druhý triumf na šampionáte a v tabuľke majú päť bodov. Mužstvo trénera Craiga Ramsayho viedlo v zápase 4:1, no favorit tromi gólmi v treťom dejstve poslal duel do predĺženia. V ňom zariadil víťazstvo svojho tímu Miloš Kelemen.

Slováci predvádzali v prvých dvoch tretinách aktívny hokej, ktorý im vyniesol vedenie 4:1. V úvodnom dejstve sa presadili Kelemen s Liborom Hudáčkom a v prostrednej časti pridali presné zásahy Šimon Nemec a Patrik Koch.

Slováci v záverečnej tretine poľavili a pasívna hra posadila Američanov na koňa. Tí gólmi Shanea Pinta, Bradyho Tkachuka a Lukea Hughesa poslali duel do predĺženia. V ňom mal v úvode veľkú šancu Kelemen, no brankára Augustina neprekonal. Mrzieť ho to však nemuselo, pretože 64 sekúnd pred koncom predĺženia dokázal tečovať strelu Nemca a rozhodol o extra bode pre slovenský tím.

Slovákov čaká deň voľna a svoj štvrtý zápas na šampionáte odohrajú v stredu 15. mája o 20.20 hod. proti Poľsku, USA čaká v rovnakom čase vo štvrtok (14. 5.) výber Francúzska.

USA – Slovensko 4:5  (0:2, 1:2, 3:0, 0:1) – po predĺžení

Góly: 25. Boldy (L. Hughes, Gaudreau) 45. Pinto (Farabee, Zegras) 54. Tkachuk (Pinto) 57. Hughes L. – 4. Kelemen (Sukeľ, Kudrna) 12. Hudáček (Tatar) 28. Nemec (Fehérváry, Pospíšil) 29. Koch (Pospíšil) 64. Kelemen (Nemec, Pospíšil) Rozhodcovia: Campbell, Pearce (obaja Kan.) – Špur (ČR), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 4:4 na 2 min,, presilovky a oslabenia: 0:0, 9109 divákov.

Zostavy:

USA: Nedeljkovic (29. Augustine) – Jones, Werenski, Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic, Kesselring – Boldy, Nelson, Gaudreau – Caufield, Pinto, Tkachuk, Zegras, Smith, Farabee – Kunin, Hayes, Eyssimont

Slovensko: Hlavaj (Tomek) – Fehérváry, Čerešňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Gajdoš, Golian- Cehlárik, Hrivík, Slafkovský – Tatar, Cingel, Hudáček, Regenda, Pospíšil, Kelemen, Kudrna, Sukeľ, Faško-Rudáš

I. tretina:

Začiatok duelu bol nervózny na oboch stranách. Už počas úvodného buly sa postrkávali Pospíšil s Pintom, a tak sa vhadzovanie muselo opakovať. Menšia „mela“ sa zrodila aj o pár sekúnd pred Hlavajom, ktorý zneškodnil americkú strelu.

Už v druhej minúte sa mohli z otvorenia skóre tešiť Slováci, avšak Cehlárik nezužitkoval skvelú prihrávku Hrivíka. Následnú kontru Američanov kryl Hlavaj.

Do čierneho trafil ako prvý vo štvrtej minúte Miloš Kelemen. Ten sa ocitol nebránený pred bránkou USA a po skvelej prihrávke Kudrnu bekhendom prekonal Nedeljkovica. Člen tretej formácie strelil svoj prvý gól na tohtoročnom šampionáte. Slovensko viedlo 1:0.

V šiestej minúte mohli Američania po chybe Slafkovského vyrovnať, Hlavaj svoj tím opäť podržal. Slováci robili svojím pohybom problémy Američanom aj naďalej. Ich aktivita vyústila do ďalšieho gólu v 12. minúte.

Američania prepadli vo svojom útočnom pásme, puku sa zmocnil Tatar, ktorý ho doviedol až pred Nedeljkovica. Hoci on samotný ešte nevystrelil, spolu s ním v prečíslení korčuľujúci Libor Hudáček už dokázal doraziť puk do bránky a Slováci mohli dvíhať ruky nad hlavu po druhý raz v stretnutí. Rodák z Harichoviec potvrdil svoju formu, strelil už tretí gól na turnaji.

Slováci aj naďalej nepoľavovali, Američania naopak začali provokovať. Farabee sa za bránkou Hlavaja pochytil s Golianom. Až v 18. minúte mali Slováci k dispozícii prvú presilovú hru, na trestnú lavicu si za seknutie šiel sadnúť Boldy. Navýšiť skóre sa im nepodarilo.

Tri sekundy pred koncom úvodnej tretiny sa v rohu za slovenskou bránkou do seba pustili Tkachuk a Pospíšil. Obaja si šli sadnúť na trestnú lavicu na dve minúty za hrubosť. Na strane USA dostal ešte dve minúty za seknutie Werenski, dvojka zasvietila za krosček aj pri mene Patrika Kocha. Slováci odišli po prvej dvadsaťminútovke do šatne s vedením 2:0.

II. tretina:

V úvode druhej tretiny poslal pred americkou trestnou lavicou Jones k zemi Nemca. Ten ostal ležať na ľade a trvalo pár sekúnd, kým rozhodcovia zastavili hru. Nemec sa otrasený dvihol z ľadu a odkorčuľoval na striedačku.

Spojeným štátom sa podarilo gólovo prvýkrát udrieť v 25. minúte. Američania prežili menší tlak Slovákov a vydali sa do protiútoku. Hlavaj ešte strelu Hughesa vyrazil, ale tá sa dostala na hokeju Boldyho, ktorý sa nemýlil a znížil.

Len o štyri sekundy po znižujúcom góle sa Američania dopustili ďalšieho nedovoleného zákroku. Na trestnú lavicu si šiel sadnúť Kunin, avšak zverenci Ramsayho si dvojgólové vedenie nedokázali zobrať späť. To sa im však podarilo v 28. minúte, už počas hry piatich na piatich. Fehérváry poslal puk na Nemca a ten delovkou prepálil všetko, čo mu stálo v ceste.

Vypredaná Ostravar aréna kričala gól aj v 29. minúte. Opäť sa presadil obranca, tentokrát skóroval strelou zápästím Patrik Koch. Slováci tak v polovici duelu viedli 4:1.

Američania po štvrtom inkasovanom góle pristúpili k striedaniu brankára. Alexa Nedeljkovica nahradil 19-ročný Trey Augustine.

V 32. minúte si šiel na trestnú lavicu sadnúť za podrazenie Matúš Sukeľ, ale Slováci sa ubránili. O jedného hráča menej na ľade mali aj v 36. minúte, tentokrát bol hriešnikom Mário Grman. Hlavaj svoj tím opäť podržal a skóre sa nemenilo, hoci Američania poriadne podkurovali. Slováci prežili aj krušnú záverečnú dvojminútovú pasáž a do šatne sa tak odchádzalo za stavu 4:1 pre slovenský národný tím.

III. tretina:

Američania pokračovali v úvode tretej tretiny tak, ako skončili, teda aktívne. Hlavaj Slovákov držal. V 43. minúte ostal na zemi ležať po strete s Kochom Gaudreau. Následne odišiel do šatne, jeho spoluhráči sa však naďalej snažili dostať pred Hlavaja.

Ich snaha vyústila v 45. minúte do znižujúceho gólu. Farabee našiel po prechode modrej čiary Pinta, ktorý sa dokázal odpútať od slovenského obrancu a prekonal Hlavaja.

Gól Američanov ich ešte viac nabudil a Slováci mali plné ruky práce s ich bránením. V 54. minúte sa im to nepodarilo a Američania stiahli manko na rozdiel jediného presného zásahu. Obrana nechala prejsť Tkachuka, ktorý puk zamiešal a poslal medzi Hlavajove betóny.

To, čo nechcel nikto ani len vysloviť, sa stal realitou v 57. minúte. Pasívnejšiu hru slovenského tímu potrestal tretím presným zásahom v poslednom dejstve Hughes. Vyrovnané – 4:4.

Najväčšiu slovenskú príležitosť v tretej tretine spálil v 59. minúte Tomáš Tatar, a tak sa muselo predlžovať.

Hrdinom Slovenska v predĺžení mohol byť Miloš Kelemen. Jeho individuálne zakončenie bekhendom kryl Augustine. Hrdinom sa Kelemen napokon aj stal.

tabuľka B-skupiny:
        1. Švédsko 2 2 0 0 0 10:3 6
        2. SLOVENSKO 3 1 1 0 1 15:12 5
        3. Lotyšsko 2 0 2 0 0 8:6 4
        4. USA 3 1 0 1 1 12:11 4
        ——————————-
        5. Kazachstan 2 1 0 0 1 5:7 3
        6. Nemecko 2 1 0 0 1 7:10 3
        7. Francúzsko 2 0 0 1 1 3:6 1
        ——————————-
        8. Poľsko 2 0 0 1 1 5:10 1

Prečítajte si zaujímavosti zo zápasu a postrehy expertov, ktoré sme vám priniesli minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport