Na hlavný obsah

Na dovolenku v karavane? Zisťovali sme, či sa tento netradičný spôsob cestovania oplatí

Na výlet karavanom sa dá ísť v lete aj zime.

Na dovolenku v karavane? Zisťovali sme, či sa tento netradičný spôsob cestovania oplatí
Ilustračná snímka - karavan. Foto: RTVS

Na letnú dovolenku sa môžete vybrať autom, autobusom, vlakom alebo lietadlom. Je tu však ešte jedna možnosť – karavan. Tomuto netradičnému spôsobu dovolenkovania sme sa venovali v relácii RTVS Peniaze. Divák Radovan z Nitry sa pýtal, či ide naozaj o lacnejší spôsob dovolenkovania. Má totiž podozrenie, že zaplatením za požičanie karavanu sa to všetko len začína.

„Záleží od kempov, majú kategórie ako pri hoteloch, sú jednohviezdičkové a päťhviezdičkové. Tiež záleží, či je vo výbave prípojka na plyn, gril, ako ďaleko sú sociálne zariadenia, ako blízko je pláž. Podľa tohto všetkého súvisia tie poplatky. Dá sa kempovať aj za desať eur na noc bez elektriny. Alebo v tých luxusných kempoch priamo na pláži pri mori parkovať za 150 eur na deň,“ priblížil majiteľ požičovne Požičaj si karavan Martin Littmann.

Aj keď karavan ponúka slobodu cestovania, plánovanie a prípravy sú dôležité. „Je dobre vedieť, či idem do kempu, alebo mimo kempu. Od toho potom záleží aj balenie sa a výbava karavanu. Keď ide človek do kempu, je to jednoduchšie. Kemp je bezpečný a väčšinou strážený. Človek si zapojí karavan na elektriku, má k dispozícii vodu, je tam sociálne zázemie, dá sa vyliať špinavá voda, umývať riad mimo karavanu, čím sa šetrí karavanova voda, ktorá má obmedzenú kapacitu,“ pokračoval Littmann.

Dodal však, že keď ide človek mimo kempu, treba poznať riziká, zákony krajiny alebo lokality, lebo nie všade sa môže parkovať mimo kempu.

Cesta je cieľ

Na dovolenku v karavane v lete či zime nedá dopustiť ani Patrik. So svojou rodinou si zamiloval najmä Taliansko, ktoré spoločne už niekoľko rokov objavujú.

„Väčšinou cestujeme s manželkou a s tromi deťmi. To znamená, že máme vždy tie najväčšie karavany. Sme piati, ale komfort je, človek si musí na to zvyknúť. Chodíme aj lyžovať s karavanmi. Je to trošku iná logistika, ale keď si človek zvykne, tak malý diskomfort miesta vám nahradí to, že zastavíte v strede Verony úplne v centre. Taký výhľad a apartmán si nedokážete prenajať,“ uviedol cestovateľ Patrik Kmeč.

„Asi najlepšia výhoda je to, že cesta je cieľ. Nemusíte mať konkrétne naplánované, kam idete presne do detailu. Máte len smer a sloboda, ktorú pri tom zažijete, je neporovnateľná s klasickou dovolenkou. Treba si určite naplánovať smer cesty, lebo treba aj pozerať dostupnosť kempingových státí. Netreba mať ale všetko nalinkované, lebo potom strácate slobodu,“ uzavrel Kmeč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika