Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Na Slovensku ubúdajú živočíchy aj rastliny. Z miest mizne vták, ktorý bol predtým bežný

Vtáky trpia nedostatkom potravy a nemajú kde hniezdiť.

Na Slovensku ubúdajú živočíchy aj rastliny. Z miest mizne vták, ktorý bol predtým bežný
Ak v minulosti bolo milión vrabcov, dnes ich je na Slovensku možno 200 až 300-tisíc. Foto: RTVS

Vrabcov je v mestách stále menej. Pomôcť tomuto druhu môžu aj ľudia budovaním ostrovov života. Poukazuje na to stredajší (22. 5.) medzinárodný deň biodiverzity.

Na Slovensku máme približne 40-tisíc druhov rastlín a živočíchov. Z mnohých však každoročne ubúda. Dôkazom toho je napríklad vrabec.

,,Mení sa hospodárenie človeka. Ľudia menej chovajú hydinu, menej zahradkárčia a majú menšiu rôznorodosť svojho obydlia. Ak v minulosti bolo milión vrabcov, dnes ich je na Slovensku možno 200 až 300-tisíc,“ uviedol zoológ a ekológ z Ústavu ekológie lesa SAV Anton Krištín.

Úbytok vrabcov z miest dokazuje aj to, že sa nám dnes v Banskej Bystrici nepodarilo žiadneho natočiť. Aj obyvateľov sme sa opýtali, kedy naposledy nejakých videli. ,,Keď som bol dieťa, tak toho bolo všade plno. Teraz zmizli,“ povedal obyvateľ Banskej Bystrice.

Biodiverzitu, teda rozmanitosť živočíšnych a rastlinných druhov, ohrozuje napríklad odlesňovanie, intenzívne poľnohospodárstvo, urbanizácia, ale aj zmena klímy.

Úbytku vrabcov v mestách sa v Správach RTVS z regiónov venovala Alžbeta Sujová:

,,Zvyšuje sa priemerná teplota, dochádza k veľkým suchám, k nárazovým a prívalovým dažďom, alebo k zvýšeniu prašnosti. Takisto ju ohrozujú aj invázne druhy,“ informovala špecialistka na environmentálnu výchovu a vzdelávanie z Slovenskej agentúry životného prostredia Veronika Páričková.

Vtáky majú nedostatok potravy

Vtáky vplyvom toho trpia nedostatkom potravy a nemajú kde hniezdiť. ,,Za posledných 50 rokov ubudlo 75 percent hmyzu. Tým pádom aj vrabce, ktoré kŕmia svoje mláďatá hmyzom strácajú svoj zdroj potravy,“ dodal Krištín.

Podporiť biodiverzitu však môže každý, napríklad vybudovaním ostrovov života. ,,Napríklad hmyzie hotely, výsadba biodiverzitnej lúky, či výroba napájadiel, kde sa môžu osviežiť aj napiť rôzne druhy živočíchov,“ povedala Páričková

,,Tak, ako v kultúre, folklóre a hudbe, potrebujeme mať pestrosť, aby sme nepočúvali každý tú istú hudbu. Potrebujeme mať aj pestrosť prírody, pretože tá sieť, keď sa skladá z dvoch druhov, vypadne jeden a systém sa láme. Ak tam máme tisíce druhov systém je veľmi pevný,“ uzavrel Krištín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny