Na hlavný obsah

Na Slovensku udrú búrky, pribudli výstrahy pred prívalovými povodňami. Kde je riziko najväčšie?

SHMÚ o tom informoval na svojom webe .

Na Slovensku udrú búrky, pribudli výstrahy pred prívalovými povodňami. Kde je riziko najväčšie?
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/Maroš Černý

Na celom Slovensku treba v piatok (31. 5.) počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe a pre tento jav vydal výstrahu prvého stupňa. Vo viacerých okresoch na Slovensku aktuálne hrozia aj povodne.

Výstrahy pred búrkami platia v týchto okresoch.
Výstrahy pred búrkami platia v týchto okresoch.Foto: www.shmu.sk

V Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji a v okresoch Myjava a Nové Mesto nad Váhom platí výstraha prvého stupňa pred búrkami od 12.00 h.

Prívalové povodne

Výstraha pred prívalovou povodňou platí v okresoch Nové Zámky, Kysucké Nové Mesto, Trenčín, Žilina a Bánovce nad Bebravou. Tiež v okresoch Levice, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota.

Platia hydrologické výstrahy pre viacero okresov.
Platia hydrologické výstrahy pre viacero okresov.Foto: www.shmu.sk

„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie najmä malých tokov. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ upozornili meteorológovia.

S búrkami treba počítať vo všetkých krajoch, s výnimkou Bratislavského a Trnavského. V Trenčianskom a Nitrianskom kraji platí výstraha do soboty (1. 6.) nadránom. V ostatných krajoch výstrahy platia až do 20.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko