Na hlavný obsah

Nadal končí na Roland Garros už v prvom kole: Neviem, či som v Paríži štartoval naposledy

Nadal dokázal vyhrať antukový grandslam už štrnásťkrát.

Nadal končí na Roland Garros už v prvom kole: Neviem, či som v Paríži štartoval naposledy
Na snímke španielsky tenista Rafael Nadal. Foto: TASR/AP

Španielsky tenista Rafael Nadal prvýkrát v kariére neprešiel cez prvé kolo dvojhry na Roland Garros. Štrnásťnásobný parížsky šampión podľahol v pondelňajšom (27. 5.) šlágri štvrtému nasadenému Nemcovi Alexandrovi Zverevovi 3:6, 6:7 (5), 3:6. Pre Nadala to bola iba štvrtá prehra na jeho obľúbenom grandslamovom turnaji, na ktorom štartoval možno poslednýkrát.

Nadal nevyužil výhodu brejku v druhom sete

Španiel hneď v úvodnom geme stratil podanie a Zverev pretavil výhodu brejku v zisk prvého setu. Olympijský šampión z OH 2020 v Tokiu profitoval z toho, že Nadalove údery boli krátke a nekompromisne zakončoval výmeny víťaznými forhendmi. Pre dážď sa hralo pod zatiahnutou strechou, čo Nadalovi nevyhovovalo, robil priveľa nevynútených chýb.

V druhom dejstve čelil Španiel za stavu 1:1 dvom brejkbalom, no podržal si servis, čo ho výrazne povzbudilo. Predĺžil dĺžku úderov, dokázal dostať Zvereva pod tlak. V piatom geme zobral Nemcovi podanie a za stavu 5:4 išiel podávať na víťazstvo v sete.

Zverev však čistou hrou vyrovnal na 5:5 a vynútil si tajbrejk, v ktorom slávil úspech. Nadal mu pomohol viacerými neúspešnými stopbalmi. Na začiatku tretieho setu viedol Nadal 2:0, no Zverev bleskovo vyrovnal na 2:2 a v koncovke mal navrch. Za stavu 5:3 premenil hneď prvý mečbal.

Nadal: Užil som si to

Zverev na dvorci Philippa Chatriera odplatil Nadalovi semifinálovú prehru z roku 2022. Nemec vtedy zápas za stavu 6:7 (8), 6:5, 30:40 skrečoval, keď si vyvrtol členok a z kurtu ho odviezli na vozíčku. Nasledovala dlhá súťažná pauza, no Zverev sa dokázal vrátiť medzi absolútnu elitu. Svoje antukové kvality potvrdil pred dvoma týždňami triumfom na turnaji ATP Masters 1000 v Ríme.

„Neviem, čo povedať. Ďakujem Rafovi za to, čo dlhé roky predvádzal na parížskej antuke. Bola to pre mňa česť hrať proti nemu. Keď som vyrastal, sledoval som jeho zápasy a chcel som proti nemu nastúpiť ako profesionál,“ uviedol Zverev.

Nadal sa vo svojom príhovore poďakoval parížskemu publiku za podporu. „Prehral som, ďakujem však za všetku tú energiu, ktorú som cítil. Neviem, či to bolo poslednýkrát, čo som štartoval na Roland Garros. Ak áno, tak som si to užil. Moje pocity sa dajú ťažko opísať, ale bolo to niečo unikátne. Zo srdca ďakujem za všetky krásne zážitky,“ povedal Nadal.

„Saschovi chcem poblahoželať ku skvelému zápasu a k turnajovému titulu v Ríme. Do ďalšieho priebehu sezóny mu želám iba to najlepšie. Uplynulé dva roky boli pre mňa veľmi ťažké. Som rád, že po sérii zranení som sa dokázal vrátiť, no na prvé kolo som dostal veľmi náročného súpera.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport