Na hlavný obsah

Nadávka homosexuálom z úst pápeža Františka: Slovo použil neúmyselne a mrzí ho to, vysvetlil hovorca Vatikánu

Pri označení gayov použil hanlivé talianske slovo.

Nadávka homosexuálom z úst pápeža Františka: Slovo použil neúmyselne a mrzí ho to, vysvetlil hovorca Vatikánu
Pápež František. Foto: TASR/AP

V americkej aj britskej tlači sa objavili články komentujúce vyjadrenia pápeža Františka o homosexuáloch. Denník The Guardian napísal, že pontifik v diskusii údajne použil urážlivé označenie.

Počas debaty za zatvorenými dverami sa Františka jeden z biskupov opýtal, či by mali do kňazských seminárov prijímať homosexuálov. Pripomenul The Guardian minulotýždňové stretnutie v Ríme a s odvolaním sa na viaceré talianske noviny.

Dodal, že pontifik zopakoval svoju námietku voči prijímaniu homosexuálov s tým, že hoci je dôležité objať každého, je pravdepodobné, že homosexuál môže riskovať dvojitý život. Potom údajne dodal, že v niektorých seminároch je už aj tak veľa gayov, pričom použil vulgárne talianske označenie.

Talianske médiá La Repubblica, Corriere a Adnkronos neskôr citovali nemenovaného biskupa, ktorý potvrdil, že nemiestne označenie prítomných nemilo prekvapilo. The Guardian v článku pripomína, že počas 11 rokov na Petrovom stolci František voči komunite LGBT+ používa inkluzívnejší tón.

Britský denník The Independent rozsiahly článok o homofónnej nadávke uzatvára s tým, že vlani František upozornil, že v mnohých zákonoch či literatúre sa homosexualita označuje za zločin, s čím nesúhlasil. A v rozhovore pre AP povedal, že byť homosexuálom nie je zločin.

Pápež sa ospravedlnil

Pápež František sa v utorok (28. 5.) ospravedlnil za hanlivý výraz, ktorý pred týždňom použil na označenie homosexuálov. Úrad hlavy katolíckej cirkvi uviedol, že František použil toto slovo neúmyselne a ospravedlňuje sa všetkým, ktorí sa cítia urazení. Informovali o tom tlačové agentúry.

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni povedal, že pápež nemal v úmysle použiť homofóbny jazyk a ospravedlnil sa všetkým, ktorých jeho slová urazili.

Pápež František, ktorý pochádza z Argentíny, ale má talianske korene, sa už predtým v taliančine dopustil niekoľkých jazykových chýb a nepresností.

Vatikán vo viacerých svojich dokumentoch zakazuje prijímať do seminárov ľudí, ktorí praktizujú sex s osobami rovnakého pohlavia, majú „hlboko zakorenené homosexuálne sklony“ alebo sú podporovateľmi homosexuálnej kultúry.

Touto otázkou sa zaoberajú aj nové pravidlá fungovania seminárov, ktoré vypracovali talianski biskupi. Text ešte nebol schválený Vatikánom. Katolícka cirkev v Taliansku v posledných desaťročiach zaznamenala výrazný pokles záujmu o kňazstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet