Na hlavný obsah

Nálada v Česku sa prenášala zo štadiónov do ulíc. Krajina potrebovala víťazstvo ako soľ, hovorí spravodajkyňa

Česku sa podarilo prekonať vlastný rekord v návštevnosti.

Nálada v Česku sa prenášala zo štadiónov do ulíc. Krajina potrebovala víťazstvo ako soľ, hovorí spravodajkyňa
Českí hokejisti oslavujú strelený gól do prázdnej bránky vo finále MS proti Švajčiarsku. Foto: TASR/AP

Českí hokejisti vyhrali domáce MS v hokeji 2024, keď vo finálovom zápase porazili Švajčiarsko. Titul získali po 14 rokoch čakania. Spravodajkyňa RTVS v Prahe Katarína Vítková označila za najzásadnejší moment turnaja gól Davida Pastrňáka vo finále. Za dôležitý moment označila aj víťazstvo nad Švédskom v semifinále.

„Nálada sa prenášala do ulíc a fanzón. Peter Pavel vystihol atmosféru v kabíne, kde predniesol prejav plný vďaky za to, čo zlato urobí s republikou. Výborne zorganizovali šampionát a aké dobré meno to urobí ČR vo svete. Moment víťazstva potrebovala krajina ako soľ,“ vyhlásila Vítková.

Česku sa podarilo prekonať aj vlastný rekord v návštevnosti z roku 2015. Hokejový šampionát v Prahe a Ostrave si naživo pozrelo presne 797 727 divákov, čo je o 56-tisíc viac než v roku 2015.

„Ľudia chodili aj na zápasy, ktoré nie sú až tak divácky zaujímavé. Preto organizátori zvažujú, že by intervaly, kedy budú MS znova v Česku skrátili. Nebolo by to 9 až 10 rokov a šampionát by bol v Česku už o 7 rokov,“ uviedla spravodajkyňa v Prahe.

Podľa Vítkovej to má efekt aj na ekonomiku Česka. „Je to vzpruha. Radosť zo zlata sa často prejaví aj do vyššej spotreby domácich spotrebiteľov, ktorí tvoria súčasť ekonomiky. Môže to mať dlhodobejší pozitívny vplyv pre české peňaženky a ekonomiku,“ dodala.

Pozrite si celý rozhovor v relácii RTVS Aktuálne :24 so spravodajkyňou v Prahe Katarínou Vítkovou:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport