Na hlavný obsah

Nebo na východnom krídle NATO nemá takmer žiadnu ochranu pred veľkým útokom, tvrdia americkí novinári

Expert upozorňuje, že členovia NATO nemôžu všetku techniku presunúť blízko k Rusku.

Nebo na východnom krídle NATO nemá takmer žiadnu ochranu pred veľkým útokom, tvrdia americkí novinári
Ilustračná snímka systému protivzdušnej obrany. Foto: RTVS

Severoatlantická aliancia (NATO) nemá takmer žiadne kapacity protivzdušnej obrany, ktorou by dokázala odraziť útok na svojom východnom krídle. Vyplýva to z vnútornej analýzy, do ktorej nahliadli noviny Financial Times.

Expert upozorňuje, že členovia NATO čelia aj ďalším hrozbám a nemôžu všetku techniku presunúť blízko k Rusku, zoskupenie však napriek tomu zostáva najsilnejšie svojho druhu.

Vlaňajšia analýza NATO podľa Financial Times ukazuje, že zoskupenie má len menej ako päť percent kapacít protivzdušnej obrany nevyhnutných na odrazenie plnohodnotného útoku na svoje východné krídlo.

Nemenovaný diplomat z prostredia NATO pre noviny povedal, že Aliancii tak chýba kľúčová časť plánu, ako prekaziť prípadnú inváziu od severu Nórska po Turecko.

Vojenský analytik Vladimír Bednár tvrdí, že správa vychádza z informácií z Ukrajiny po začiatku ruskej ofenzívy.

Najsilnejšie zoskupenie svojho druhu na svete

„Ukrajina na začiatku vojnového konfliktu mala k dispozícii viac ako 25 plnohodnotných batérií protilietadlových raketových systémov ďalekého dosahu. Vieme, že ani to nestačilo na ochranu vzdušného priestoru. Vzhľadom na veľkosť celého východného krídla na zabezpečenie ochrany takto rozsiahleho priestoru by sme potrebovali obrovské množstvo protilietadlových systémov,“ priblížil.

Alternatíva, keď by protilietadlové systémy presunuli na východné krídlo vzdialenejšie štáty nie je podľa experta reálna. Tie sa nechcú pripraviť o zaistenie vlastnej vnútornej bezpečnosti. Dodáva, že najzjavnejšie je to pri USA, ktoré za najväčšiu hrozbu nepovažujú Rusko, ale Čínu. Ako najschodnejšie považuje investovať viac do obrany.

„Keď, napríklad, v tejto chvíli hovoríme o tom, že väčšina krajín dosiahla podiel výdavkov na obranu na úrovni dvoch percent, tak táto hodnota zďaleka nebude stačiť. Tri celá tri percenta HDP bude cieľová hodnota, ku ktorej sa budeme musieť priblížiť,“ vysvetlil Bednár.

Analytik vo svetle medializovaných informácií pripomína, že NATO je stále najsilnejším zoskupením svojho druhu na svete a niektoré členské štáty ako také disponujú väčšími kapacitami protivzdušnej obrany než celé Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál