Na hlavný obsah

NATO provokuje Ukrajinu, aby pokračovala vo vojne s Ruskom, uviedol hovorca Kremľa

Dmitrij Peskov obvinil západné krajiny, že zvyšujú napätie.

NATO provokuje Ukrajinu, aby pokračovala vo vojne s Ruskom, uviedol hovorca Kremľa
Na snímke ukrajinský vojak. Foto: SITA/Iryna Rybakova via AP

Krajiny NATO v posledných dňoch a týždňoch vyvolávajú ďalšie napätie a provokujú Ukrajinu, aby pokračovala v nezmyselnej vojne s Ruskom. Uviedol to vo štvrtok (30. 5.) hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Ruské vojská vtrhli na Ukrajinu vo februári 2022, obsadili časť jej územia a pokračujú vo vojenskej agresii voči susednej krajine. Západní spojenci Kyjeva podporujú bojujúcu krajinu okrem iného dodávkami zbraní.

Peskov vo štvrtok podľa agentúry Reuters obvinil niektoré západné krajiny, že v posledných týždňoch zvyšujú napätie. A to tým, že umožňujú Ukrajine používať zbrane, ktoré jej predtým dodali, proti cieľom na území Ruska.

Zrušenie niektorých obmedzení

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg nedávno povedal, že „spojenci by mali zvážiť zrušenie niektorých obmedzení, ktoré uvalili na použitie zbraní dodaných Ukrajine“.

Argumentoval napríklad zintenzívnením bojov v Charkovskej oblasti. Frontová línia sa tam nachádza v blízkosti ruských hraníc, čo Ukrajincom sťažuje obranu, ak nemôžu dodané zbrane použiť na útok na ruské územie. Niektoré štáty sú v tomto smere zdržanlivejšie. Napríklad USA v prípade zbraní dodaných Washingtonom Kyjevu verejne nedali povolenie.

„Krajiny, ktoré sú členmi Severoatlantickej aliancie, najmä Spojené štáty, a ďalšie európske metropoly v posledných dňoch a týždňoch vstupujú do nového kola eskalácie napätia,“ povedal podľa spravodajského servera Meduza Peskov.

„Všetkými možnými spôsobmi provokujú Ukrajinu, aby pokračovala v tejto nezmyselnej vojne,“ dodal hovorca Kremľa a ďalej pohrozil Západu dôsledkami.

Naliehanie na spojencov

Pred viac ako dvoma rokmi rozpútalo Rusko svojou inváziou na Ukrajinu najväčší pozemný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny. Ukrajina nalieha na svojich spojencov, aby jej dodali zbrane dlhšieho doletu.

Niektorí z jej partnerov však váhajú s poskytnutím zbraní, ktoré by mohli byť potenciálne použité na údery na ruské územie.

Spojené štáty v apríli potvrdili, že poslali Ukrajine balistické rakety ATACMS. Podľa Washingtonu sa však Kyjev zaviazal, že ich použije len na ciele na svojom území okupovanom Rusmi, a nie na území Ruskej federácie.

Britský minister zahraničných vecí David Cameron naopak nedávno uviedol, že Ukrajina má právo použiť zbrane poskytnuté Londýnom na útok na ruské územie a je na jej rozhodnutí, či tak urobí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet