Na hlavný obsah

Operácie strelných poranení patria medzi najnáročnejšie, tvrdí primár chirurgie. Liečenie môže trvať týždne až mesiace

Podľa primára sa nedajú vylúčiť ani trvalé následky.

Operácie strelných poranení patria medzi najnáročnejšie, tvrdí primár chirurgie. Liečenie môže trvať týždne až mesiace
Na snímke primár chirurgického oddelenia Štefan Kvak. Foto: RTVS

Operácie strelných poranení patria medzi najnáročnejšie. Platí to bez ohľadu na to, či ide o postrelenie nohy, alebo brucha. Primár chirurgického oddelenia Štefan Kvak upozornil, že strelné poranenie v brušnej dutine môže spôsobiť poškodenie dôležitých orgánov.

„Veľké cievy, brušné orgány, tráviaca rúra od žalúdka až po konečník, obličky, močovody,“ ozrejmil Kvak. Počas operácie môžu pri tom nastať rôzne komplikácie.

„Vo všeobecnosti sa najprv snažíme zastaviť krvácanie a eliminovať krvné straty. A potom sa kontrolujú všetky orgány a orgánové systémy v brušnej dutine, ktoré by mohli byť zasiahnuté,“ priblížil chirurg s tým, že u pacientov chorých na srdce komplikujú situáciu lieky na zrážanlivosť krvi.

Štefan Kvak tvrdí, že sa vopred nedá povedať, kedy je pacient z najhoršieho vonku. „Každý prípad je iný a všetko závisí nielen od toho, či ide o strelné poranenie, ale aj od rozsahu samotného poranenia. Či došlo k poraneniu daného orgánu, alebo k takej devastácii, že ho treba odstrániť,“ povedal.

Rekonvalescencia môže trvať týždne až mesiace a nedajú sa vylúčiť ani trvalé následky. „Ak sú poškodené obličky, musí napríklad chodiť na dialýzu,“ uviedol Kvak.

Pozrite si záznam rozhovoru s primárom chirurgického oddelenia Štefanom Kvakom, ktorý odznel v relácii RTVS Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko