Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Nemocniciam na Slovensku hrozia ďalšie bombové hrozby, varuje tajná služba

V ich okolí posilnili policajné hliadky.

Nemocniciam na Slovensku hrozia ďalšie bombové hrozby, varuje tajná služba
Policajti pred vchodom do nemocnice. Foto: RTVS

Nemocnice na Slovensku môžu byť v najbližšom období vystavené hrozbám bombových útokov tak, ako to bolo pri školách. S informáciou prišla Slovenská informačná služba (SIS). V okolí nemocníc posilnili policajné hliadky.

Pred dvoma týždňami museli pre bombové hrozby evakuovať školy a pobočky jednej z komerčných bánk po celom Slovensku. Podľa informácií, ktoré sa podarilo zistiť tajnej službe, môže niečo podobné hroziť aj nemocniciam.

„Spravodajskou činnosťou, aj na základe zahraničnej podpory našich partnerov, sa nám podarilo získať informáciu, že takýto útok je možný a je vysoko pravdepodobný v najbližšom období. Táto otázka je veľmi dôležitá aj s poukazom, že v jednom z týchto zariadení sa nachádza zranený premiér,“ povedal námestník SIS s kompetenciami riaditeľa SIS Pavol Gašpar.

Informačná služba už na možnú hrozbu upozornila všetky bezpečnostné zložky aj ministerstvo zdravotníctva. V okolí nemocníc v týchto dňoch hliadkuje viac policajtov.

Hrozbám bombových útokov na nemocnice sa v Správach RTVS venoval redaktor Timotej Pisch:

E-mail s radami, ako postupovať

To, že sa už niektoré nemocnice na možnú hrozbu pripravujú potvrdzuje aj e-mail, ktorého kópiu sme dostali do redakcie. Zamestnancov jednej zo slovenských nemocníc informuje o zisteniach tajnej služby a radí, ako postupovať v prípade bombovej hrozby.

„V prvom rade po obdržaní poplašnej správy treba zachovať pokoj, rozvahu a profesionálny prístup. Prosím každého, kto by takýto e-mail zachytil alebo obdržal, na takúto správu spätne neodpovedal,“ píše sa v stanovisku nemocnice.

„Na základe medializovaných informácií sieť nemocníc a polikliník Penta Hospitals proaktívne aktivovala krízové štáby, prechádza svoje evakuačné plány a spolu s vedením jednotlivých pracovísk preventívne kontroluje procesy manažmentu nepredvídateľných bezpečnostných hrozieb,“ priblížil hovorca Penta Hospitals Tomáš Kráľ.

Komplikovanejšia evakuácia

Podľa bezpečnostného analytika Martina Královiča je evakuácia nemocnice komplikovanejšia a náročnejšia ako v prípade škôl alebo nákupných centier.

„Tam treba veľmi do detailu zvažovať vhodnosť evakuácie, keď sa bavíme napríklad o novorodencoch, ktorí musia byť pripojení na niektoré prístroje. Keď sa bavíme o starších ľuďoch alebo všeobecne o pacientoch, ktorí potrebujú prístroje či prístup ku kyslíku a podobne,“ vysvetlil Kralovič.

Bezpečnostný analytik oceňuje, že sa tajnej službe podarilo odhaliť možné hrozby včas. „Vedia sa na to všetky zložky integrovaného záchranného systému a samotné nemocnice lepšie pripraviť. Nejaké prehľadávanie na vstupoch do budov – zvýšená ostražitosť,“ dodal.

Bezpečnostnou situáciou v štáte po atentáte na predsedu vlády sa bude v stredu (22. 5.) zaoberať bezpečnostná rada štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko