Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Nezvyčajný objav rakúskeho vinára: Muž pri rekonštrukcii pivničky našiel kosti mamuta

Podarilo sa m to v obci Gobelsburg.

Nezvyčajný objav rakúskeho vinára: Muž pri rekonštrukcii pivničky našiel kosti mamuta
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Rakúsky vinár Andreas Pernerstorfer urobil pri renovácii vínnej pivničky mimoriadny objav. Nebolo to archívne biele alebo červené, ale pozostatky prehistorických mamutov. Na svojej internetovej stránke to napísala stanica BBC News. Výskumníci z Archeologického ústavu Rakúskej akadémie vied podľa nej nález označili za archeologickú senzáciu.

Pernerstorfer narazil na niekoľko obrovských kostí pochovaných hlboko vo vínnej pivnici v obci Gobelsburg, ktorá sa nachádza niekoľko desiatok kilometrov severozápadne od Viedne.

„Myslel som, že je to kus dreva po dedkovi. Ale potom som to trochu vykopal a spomenul som si, že mi kedysi dedo povedal, že našiel zuby. Potom ma hneď napadlo, že to je mamut,“ opísal vinár.

Nález ohlásil úradom a odborníci potom určili, že ide o kosti najmenej troch mamutov z doby kamennej. Archeológovia Thomas Einwögerer a Hannah Parowová-Súchonová sa na základe kamenných artefaktov a dreveného uhlia nájdených na mieste domnievajú, že kosti by mohli byť staré 30-tisíc až 40-tisíc rokov.

Podľa rakúskeho Archeologického ústavu sa porovnateľný nález v krajine podarilo urobiť naposledy pred 150 rokmi, v rovnakom okrese. Podľa Parrowovej-Súchonovej je to teraz prvýkrát, čo vedci v Rakúsku môžu takýto nález skúmať pomocou moderných metód. Po dokončení vykopávok poputujú kosti do viedenského Prírodovedeckého múzea.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet