Na hlavný obsah

Nórsko, Írsko a Španielsko uznajú Palestínu ako štát, Izrael v reakcii vyslal ostrý odkaz

Palestínske organizácie rozhodnutie vítajú.

Nórsko, Írsko a Španielsko uznajú Palestínu ako štát, Izrael v reakcii vyslal ostrý odkaz
Premiéri Nórska, Írska a Španielska, zľava Jonas Gahr Störe, Simon Harris a Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

Nórsko 28. mája oficiálne uzná Palestínu ako štát, oznámil v stredu (22. 5.) nórsky premiér Jonas Gahr Störe. Informovala o tom agentúra AFP. „Ak nedôjde k uznaniu (Palestíny), na Blízkom východe nemôže byť mier,“ uviedol Störe pri avizovaní tohto kroku.

Írsky premiér Simon Harris medzičasom na tlačovej konferencii oznámil, že Írsko a Španielsko spolu s Nórskom uznajú štátnosť Palestíny. Madrid tak podľa premiéra Pedra Sáncheza učiní taktiež 28. mája.

Störe povedal, že prebiehajúca vojna v Pásme Gazy je jasným dôkazom toho, že dosiahnutie mieru a stability musí byť podmienené vyriešením palestínskej otázky. Dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu je podľa neho aj v záujme Izraela. Cieľom je vytvoriť politicky súdržný palestínsky štát, ktorá by vychádzal z Palestínskej samosprávy, dodal Störe.

Viacero členských krajín Európskej únie v posledných týždňoch naznačilo, že plánujú Palestínu uznať ako štát a argumentovali tým, že dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu je nevyhnutné na dosiahnutie trvalého mieru v regióne. Nórsko, ktoré nie je členom EÚ, ale reflektuje kroky Bruselu, takéto riešenie dlhodobo podporuje.

Izrael posiela ostrý odkaz

Izrael v reakcii nariadil okamžité stiahnutie svojich veľvyslancov z Nórska aj Írska na konzultácie do Jeruzalema. „Posielam Nórsku a Írsku ostrý odkaz: Izrael to nenechá bez povšimnutia,“ citovala AFP vyhlásenie šéfa izraelskej diplomacie Jisraela Kaca. Vláda podľa neho odmieta akékoľvek jednostranné pokusy o vytvorenie palestínskeho štátu.

„Uznanie palestínskeho štátu povedie k ďalšiemu terorizmu, nestabilite v regióne a ohrozí akékoľvek vyhliadky na mier,“ uviedlo izraelské ministerstvo zahraničných vecí počas tohto týždňa.

Palestínske organizácie krok vítajú

Palestínska samospráva, militantné hnutie Hamas a Organizácia za oslobodenie Palestíny (PLO) privítali rozhodnutie Nórska, Írska a Španielska oficiálne uznať Palestínu ako štát. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Básim Naím uviedol, že podnetom pre uznanie štátnosti Palestíny sa stal „odvážny odpor“ Palestínčanov. Hnutie v samostatnom vyhlásení tento krok zo strany troch európskych štátov označilo za dôležitý a vyzvalo aj ostatné krajiny sveta, aby tak učinili.

Generálny tajomník výkonného výboru PLO Husajn aš-Šajch na sociálnej sieti X napísal, že rozhodnutia Osla, Dublinu a Madridu predstavujú „historické momenty, v ktorých slobodný svet víťazí za pravdu a spravodlivosť“.

Palestínska samospráva vznikla na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu v roku 1993 na základe Dohody z Osla. Ide o mierový pakt medzi Izraelom a Organizáciou pre oslobodenie Palestíny (PLO).

Hnutie Hamas získalo kontrolu nad Pásmom Gazy v roku 2007 po bojoch so svojimi rivalmi z Fatahu. Tí si prostredníctvom palestínskej samosprávy udržiavajú čiastočnú administratívnu kontrolu na okupovanom západnom brehu Jordánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet