Na hlavný obsah

O cestovný pas si požiadali v marci, dodnes ho nemajú. Klientske centrá naďalej nestíhajú

Nárast žiadostí spôsobilo aj zvýšenie poplatkov za doklady.

O cestovný pas si požiadali v marci, dodnes ho nemajú. Klientske centrá naďalej nestíhajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Klientske centrá naďalej nestíhajú vydávať cestovné pasy. Viacerí ľudia, ktorí si podali žiadosť o pas ešte v marci, ho dodnes nemajú. Úrady by im ho mali pritom vydať do jedného mesiaca. Problém môžu mať najmä tí, ktorým sa blíži dovolenka.

Pár mesiacov pred letnou dovolenkou bola vybavovať pas pre svojho syna aj pani Michaela. Na doklad čakajú už 40 dní.

„Keď som sa tam v piatok bola informovať, že by mal byť už hotový, tak mi bolo povedané, že sa čaká teraz aj 60 dní, že nestíhajú. Nebolo vysvetlené, že na základe čoho nestíhajú. Dobiehali tam pasy len marcové, ktoré mali už dávno mať,“ opísala svoju situáciu pani Michaela.

Obavy, že pas nestihne prísť na čas, majú aj ľudia, ktorých stretávame v klientskom centre. Napríklad Andrea cestuje do Albánska o dva mesiace, bez pasu sa tam nedostane.

Aktuálnu situáciu s pasmi priblížila v Správach RTVS redaktorka Barbora Šišoláková:

„Už sme zarezervovali aj letenky aj ubytovanie. Bola som si zobrať lístok a nebolo tam nič napísané. Ani nepovedali, že by to malo byť oneskorené,“ uviedla pani Andrea.

„Teraz mi oznámili, že za ten mesiac sa to asi nestíha, čiže dva mesiace cca to budú, ale s tým, že mi vôbec nevedia povedať, že kedy. Vysvetlenie som nedostal,“ priblížil aj pán Gregor.

„Hlavným problémom v súčasnosti je to, že máme enormný nárast počtu žiadostí. Len tie posledné marcové týždne sme zaznamenali 180-percentný nárast,“ ozrejmil hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Ľudia začali o pasy húfne žiadať ešte začiatkom roka, keď sa dozvedeli, že sa budú od apríla dvíhať poplatky. Vlani zdržalo vydávanie pasov aj to, že firma z Holandska, ktorá nám ich dodáva, zaslala chybné kusy. Tento problém teraz ministerstvo vnútra vylúčilo.

Spomínaný dodávateľ má distribuovať pasy na Slovensko len do konca júla, a novo-vysúťažená firma až po lete. „Našou snahou je, aby občania dostávali pasy v zákonom stanovenej lehote a každý, kto si oň požiada,“ reagoval Neumann.

Jedinou možnosťou, ako získať cestovný pas rýchlejšie, je si zaň priplatiť. Dvojnásobne viac peňazí vás bude stáť vtedy, ak ho chcete získať do desiatich dní a trojnásobne vtedy, ak do 48 hodín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko