Na hlavný obsah

O migračnom balíku sa vyjednávalo osem rokov, jeho znenie definitívne potvrdili. Nie všetky krajiny sú spokojné

Slovensko nepodporilo niekoľko opatrení.

O migračnom balíku sa vyjednávalo osem rokov, jeho znenie definitívne potvrdili. Nie všetky krajiny sú spokojné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pomyselná bodka za ôsmimi rokmi vyjednávaní. Krajiny Európskej únie definitívne potvrdili migračný balík. Tvorí ho desať nových predpisov o migrácii a azyle.

Ide v nich napríklad o solidaritu, rýchlejšie azylové procesy, zabezpečenie bývania, vzdelania či zdravotnej starostlivosti. Registrovaní žiadatelia o azyl budú môcť začať pracovať do šiestich mesiacov, po podaní žiadosti.

Štáty, ktoré čelia najväčšiemu náporu utečencov, sú väčšinou spokojné. Naopak, tzv. tranzitné krajiny, kadiaľ cudzinci prechádzajú, reformu kritizujú. A hoci malo ísť o kompromisnú reformu, téma migrácie Európu stále rozdeľuje.

Maďarsko a Poľsko hlasovali proti. Česko sa zdržalo hlasovania a Rakúsko a Slovensko nepodporili niektoré z opatrení.

„My sme neodsúhlasili hlavne také veci, ako napríklad, keď by sme mali prevziať relokáciu nejakých migrantov, tak by sme za to mali zaplatiť až 20-tisíc eur v momentálnej situácii,“ uviedol minister financií Ladislav Kamenický.

Viac o migračnom pakte zisťoval v Správach RTVS redaktor Martin Hílek:

Na zavedenie majú krajiny dva roky

Aj Poľsko odmieta princíp takzvanej povinnej solidarity. Podľa neho si štáty môžu vybrať, či krajinám, ktoré sú pod najväčším migračným tlakom, pomôžu prevzatím časti migrantov finančne alebo materiálne.

„Nevylučujem, že po európskych voľbách sa trochu zmení aj politická štruktúra parlamentu a k tejto téme sa vrátime inak. No chcem všetkých ubezpečiť, že nájdeme také spôsoby, že aj keď tento balík vstúpi do platnosti, budeme Poľsko brániť pred relokačným mechanizmom,“ vyhlásil predseda poľskej vlády Donald Tusk.

Európska komisia už upozornila, že krajiny, ktoré nebudú uplatňovať nový pakt o migrácii a azyle, môžu v budúcnosti čeliť právnym krokom zo strany Európskej únie.

„Všetky členské štáty musia túto legislatívu zaviesť a uplatňovať. Ak sa tak nestane, Komisia bude samozrejme reagovať a v prípade potreby začne konanie o porušení predpisov. No som presvedčená o tom, že členské štáty implementujú tento pakt pomerne rýchlo,“ povedala eurokomistárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

„Je to tak, že budeme to musieť rešpektovať, ale ja s tým nesúhlasím, nesúhlasí s tým premiér a ja som za to, aby sa tie témy ďalej otvárali,“ ozrejmil Kamenický. Členské štáty budú mať dva roky na to, aby zreformované migračné a azylové zákony zaviedli do praxe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko