Na hlavný obsah

O dotáciách z Fondu na podporu umenia už nebude rozhodovať odborná komisia

Vyplýva to z novely zákona, ktorú schválili poslanci NR SR.

O dotáciách z Fondu na podporu umenia už nebude rozhodovať odborná komisia
Hore Andrej Danko a zľava dole Tomáš Taraba a Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

O poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia (FPU) bude po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady,. Stanovisko však nebude radu nijako viazať.

Vyplýva to z novely zákona o Fonde na podporu umenia, ktorú v utorok (21. 5.) schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Počet členov rady sa zvýši z deväť na trinásť. Siedmich bude menovať priamo minister kultúry, jedného bude menovať minister na návrh starostov obcí, primátorov miest a predsedov samosprávnych krajov.

Princíp menovania zvyšných členov komisie zostáva zachovaný podľa platného znenia zákona. Rozšíri sa tiež rozsah účelov, na ktoré fond poskytuje financie, a to na podporu obnovy, modernizácie a infraštruktúry kultúrnych objektov a podporu tradičnej ľudovej kultúry.

Po novom sa tiež zvýši príspevok zo štátneho rozpočtu do fondu a zvýši sa tiež percentuálny podiel z určených príjmov fondu na vlastnú prevádzku fondu. Zvýši sa aj podiel z príspevku štátu, ktorý sa môže použiť na priority určené ministerstvom kultúry.

Z novely tiež vyplýva, že po novom bude mať dozorná komisia FPU päť členov. Dvoch členov bude voliť a odvolávať rada v tajnom hlasovaní. Troch členov dozornej komisie bude vymenúvať a odvolávať minister kultúry, z toho jedného na návrh ministra financií. Novela má vstúpiť do účinnosti od 1. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko