Na hlavný obsah

O život prišli dvaja mladí ľudia. Čo presne ich usmrtilo, je stále záhadou. Nové syntetické drogy sú nebezpečenstvom aj u nás

Niekedy ani výrobcovia nevedia, aký bude účinok.

O život prišli dvaja mladí ľudia. Čo presne ich usmrtilo, je stále záhadou. Nové syntetické drogy sú nebezpečenstvom aj u nás
(ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Dvaja mladí ľudia prišli pred pár dňami o život po požití zakázaných látok. Čo presne ich usmrtilo, zatiaľ nevie ani polícia. Stále pribúdajú nové omamné a psychotropné látky. Keď ich zakážu, objavia sa ich náhrady. Najviac životov majú na svedomí syntetické opioidy, ako fentanyl. Vyskytli sa už aj u nás.

Podľa riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu je nových syntetických drog niekoľko stovák. Niekedy ani ich výrobcovia nevedia, aký bude ich účinok.

„Začínajú sa objavovať nové látky, ktoré sú vysoko nebezpečné a s vysokým rizikom úmrtia, ktoré sa distribuujú pre užívateľov drog. Väčšinou zmiešané s inými látkami alebo vydávané za látky, tie, ktoré majú odskúšané tí užívatelia, ale nie je to tak. Sú to nové silnejšie, ktoré potom oveľa ľahšie môžu viesť k ťažkým intoxikáciám,“ vysvetlil Ľubomír Okruhlica.

Reportáž o syntetických drogách pre Správy RTVS pripravila redaktorka Natália Krížová:

Podľa primára oddelenia urgentného príjmu NÚDCH Marcela Brenera v poslednom čase na detskej pohotovosti ošetria veľa detí intoxikovaných syntetickými drogami. Niektoré látky sú najprv legálne a keď ich zakážu, objavia sa za ne nebezpečné náhrady.

„Čím nižší vek, tým vyššia naivita pri používaní. Napríklad niektoré tie látky majú svoj pozvoľný nástup účinku, ktorý sa nedostaví po hneď prvej dávke okamžite, tak je táto dávka prekladaná druhou, treťou, až sa nakoniec osoba predávkuje do stavu, ktorý vôbec nemusí byť zlučiteľný s prežitím,“ priblížil Marcel Brenner.

Vysoká smrteľnosť

Podľa Ľubomíra Okruhlicu je zatiaľ u nás úmrtnosť oproti krajinám, v ktorých prepukla epidémia užívania fentanylu, nižšia. Tento stav sa však môže zmeniť.

„Môže sa stať, že sa to bude rozširovať a stupňovať hlavne ak vznikne ilegálna distribúcia tých opinoidov, čo je ten fentanyl to je len jedna molekula, ktorá má množstvo variácií. Tá smrteľnosť je vysoká,“ upozornil Okruhlica.

Aby neumieralo viac ľudí, je dôležitá prevencia.

„Každá prevencia začína doma. To, že my sa zobudíme vo ôsmom deviatom ročníku na základnej škole a začneme prvý krát hovoriť o iných typoch látok, ako je nikotín a alkohol je extrémne neskoro. Každá prevencia začína doma od rodičov a práve to, že hovoríme doma o tých témach, je práve ten kľúč,“ upozornila projektová manažérka OZ Prima Sabína Brédová.

Podľa Európskeho monitorovacieho centra pre drogy zomrie po požití drog 18 Európanov z milióna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko