Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Cvičenie s jadrovými zbraňami v Rusku: Chcú ukázať, že majú „červené tlačidlo“, ide aj o prípravy na odpaľovanie rakiet

Zhodli sa na tom spolupracovník RTVS v Rusku a bezpečnostný analytik.

Cvičenie s jadrovými zbraňami v Rusku: Chcú ukázať, že majú „červené tlačidlo“, ide aj o prípravy na odpaľovanie rakiet
Ruskí vojaci cvičia na použitie taktických jadrových zbraní. Foto: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ruské cvičenie s taktickými jadrovými zbraňami, o ktorom informovalo tamojšie ministerstvo obrany, je len demonštráciou sily. Myslí si spolupracovník RTVS v Moskve Jiří Just.

„Rusko chce ukázať, že aj ono má to ‚červené tlačidlo‘, ktorým môže ohrozovať nielen Ukrajinu, ale aj celý svet,“ povedal v relácii RTVS Aktuálne :24.

Cvičenie, ktoré sa už koná v južnom vojenskom okruhu, ktorého súčasťou sú aj Moskvou okupované časti ukrajinského územia, je podľa Justa len logistickou prípravou na odpaľovanie rakiet s jadrovými hlavicami.

Diskutabilné využitie jadrových zbraní

Rovnaký názor na prebiehajúce cvičenie zdieľa aj bezpečnostný analytik z Univerzity obrany v Brne Zdeňek Petráš.

„To, čo sa v súčasnosti deje, je predovšetkým logistická časť – technické skompletizovanie munície, inštalácia jadrových hlavíc na balistické rakety a príprava jednotiek. Aby v prípade pokynu vedeli, ako majú reagovať,“ vysvetlil Petráš.

Využitie jadrových zbraní na taktickej úrovni je podľa neho pomerne diskutabilné. „A to z dôvodu, že ak sa pozeráme na konflikt na Ukrajine z akéhokoľvek uhlu pohľadu, nejde o vyhladzovaciu vojnu,“ uviedol.

Dodal, že jadrové zbrane sa v čase studenej vojny vyvinuli práve v kontexte vyhladzovania jednotiek na strane protivníka.

V prípade vojny na Ukrajine ide o konflikt, v ktorom sa ruský prezident Vladimir Putin snaží získať územie pre neskoršie politické a ekonomické využitie. „V prípade použitia jadrových zbraní na tomto území by bola jeho ekonomická využiteľnosť diskutabilná,“ skonštatoval Petráš.

Aktuálne prebiehajúce cvičenie považuje za jeden z dôsledkov stretu stratégií Ruska a západných krajín. Pozerať sa na neho dá aj ako na vyústenie rétoriky francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý hovoril o možnom vyslaní francúzskych vojakov na Ukrajinu.

Ruská vojenská doktrína

Petráš tiež spomenul množstvo munície, ktorá na Ukrajinu prúdi zo Západu. „Ukrajina by s ňou dokázala útočiť nielen na okupované územia, ale aj zasahovať na ciele na ruskom území,“ priblížil.

V kontexte ruskej vojenskej doktríny sa jadrové zbrane – či už strategické alebo taktické – môžu použiť v prípade, že dôjde k ohrozeniu ruského územia alebo samotnej existencie Ruskej federácie.

„Rusko aplikuje stratégiu zastrašovania smerom k Ukrajine aj k západným krajinám,“ skonštatoval Petráš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet