Na hlavný obsah

Odsúdili ho za dvojnásobnú vraždu, no stal sa celebritou. Príbeh Jiřího Kajínka vzbudil veľa pozornosti

Dostal doživotie, vtedajší prezident Zeman ho však omilostil.

Odsúdili ho za dvojnásobnú vraždu, no stal sa celebritou. Príbeh Jiřího Kajínka vzbudil veľa pozornosti
Jiří Kajínek. Foto: Instagram/kajinek_official

Podobnú pozornosť ako Mikuláš Černák pútal pred niekoľkými rokmi v Česku prípad Jiřího Kajínka. Za dvojnásobnú vraždu ho koncom 90. rokov odsúdili na doživotie. Vo väzení však strávil 23 rokov. Omilostil ho prezident Miloš Zeman. Od jeho prepustenia na slobodu tento mesiac uplynie sedem rokov, čím sa skončí aj jeho podmienka.

Dvojnásobný odsúdený vrah získal v Českej republike povesť väzňa celebrity. Bol jedným z najznámejších zločincov svojej doby, no v pravom zmysle slova sa preslávil až útekom z najstráženejšej väznice Mírov.

„Tým útekom, ktorý bol takpovediac filmový, potom bol aj sfilmovaný, pripútal veľa pozornosti a potom aj tým zadržaním. Takže kombináciou všetkých týchto vecí sa z neho stala celebrita, pretože ten jeho útek, ktorý sa mu podaril, tak nič také sa do tej doby nikomu inému nepodarilo,“ priblížil reportér Českej televízii Hanuš Hanslík.

Prípadu notorický známeho Jiřího Kajínka sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Kučerová:

„Myslím si, že je to podobné ako s Jánošíkom na Slovensku. Že ako Česi tak Slováci sú svojím spôsobom taký národ, ktorý v dôsledku toho, že nemá dostatok kladných hrdinov, tak oslavuje tých záporných,“ myslí si súdny znalec v odbore psychológia Karel Humhal.

Napísal knihu, nakrútili o ňom film

Ešte vo väzení napísal knihu, o jeho úteku nakrútili film a neskôr Kajínkov príbeh spracovali aj v seriáli. Brány väznice opustil v roku 2017.

„V sobotu za mnou poslal riaditeľ dvoch svojich ľudí, ktorí povedali: Riaditeľ vám odkazuje, že vám ponúka, že sa môžete vyhnúť novinárom. Ja som povedal, vzhľadom na to, že tí ľudia tam na mňa čakajú od štvrtka, tak by to bolo sprosté sa im vyhnúť, ja sa im vyhnúť nechcem,“ povedal vtedy Kajínek.

„To, akým spôsobom vystupoval po prepustení a ako využil záujem médií, tak to mu v popularite v úvodzovkách pomohlo,“ dodal Hanslík.

Prvé roky po prepustení ťažil zo šoubiznisu. Dnes zo sociálnych sietí, kde okrem prezentácie hazardu a zbraní komentuje aj aktuálne dianie. Novinár, ktorý roky sledoval jeho prípad, to popisuje skôr ako záujem o fenomén Kajínka než obdiv dvojnásobného vraha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet