Na hlavný obsah

Orgány vyšetrujú podozrenia z viacerých trestných činov v reedukačných centrách. Rezort školstva o tom nevedel

Ešte pred niekoľkými dňami ministerstvo tvrdilo, že zariadenia nevyšetrujú.

Orgány vyšetrujú podozrenia z viacerých trestných činov v reedukačných centrách. Rezort školstva o tom nevedel
Na snímke budova reedukačného centra v Trstíne. Foto: RTVS

Generálna prokuratúra a polícia potvrdili, že okresné prokuratúry vyšetrujú podozrenia zo sexuálneho zneužívania, detskej práce a tiež obchodovanie s ľuďmi v reedukačných centrách. Ešte pred niekoľkými dňami ministerstvo školstva tvrdilo, že zariadenia nevyšetrujú.

V kauzách reedukačných centier v Trstíne a Bystričanoch, ktoré zatvoria pre ich nevyhovujúci stav, pokračuje vyšetrovanie. Informovala o tom generálna prokuratúra. Spolu s políciou v nich vyšetrujú viacero trestných činov. V Trstíne zamestnanci podali trestné oznámenie na zverenkyne centra.

Viac o situácii zisťoval v Správach RTVS redaktor Erik Adamson:

„Trstínska polícia vedie trestné konanie pre prečin všeobecného ohrozenia, z trestného činu ublíženia na zdraví a vo veci trestného činu nebezpečného vyhrážania. Príslušníci kriminálnej polície v súčasnosti vedú dve trestné konania pre trestné činy sexuálneho zneužívania. V jednom prípade vyšetrovateľ vzniesol obvinenie konkrétnej osobe,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Trnave Zlatica Antalová.

Ministerstvo školstva malo informácie o problémoch v zariadeniach. Na otázku, či vyvodí personálnu zodpovednosť za prípadné zlyhania na regionálnych úradoch školskej správy, ktoré sú zriaďovateľmi centier, priamo neodpovedalo.

„Ministerstvo školstva sa alarmujúcemu stavu v reedukačných centrách intenzívne venuje. Sme v komunikácii s regionálnymi úradmi školskej správy a predstavili sme konkrétne kroky, ktoré rezort podnikol alebo plánuje podniknúť,“ skonštatovala hovorkyňa rezortu školstva Dagmara Al-Khaldi Mičeková.

Minister školstva Tomáš Drucker 3. mája informoval médiá, že v Bystričanoch a Trstíne sa nevedie žiadne vyšetrovanie ani trestné konanie. No v ten istý deň generálna prokuratúra vyvrátila tieto tvrdenia.

„V súčasnosti sa preverujú aj podozrenia z trestného činu obchodovania s ľuďmi na účel nútenej práce a podozrenia z majetkovej trestnej činnosti,“ potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Polícia nechcela vysvetliť, prečo neinformovala ministerstvo

Polícia nechcela vysvetliť, prečo neinformovala ministerstvo školstva o tom, koho či ktoré centrá vyšetruje.

„Interné postupy nie je možné bližšie špecifikovať, a to z taktického a bezpečnostného hľadiska,“ podotkol hovorca Prezídia Policajného zboru SR Roman Hájek.

Domáci obyvatelia tvrdia, že centrá sú problematické a súhlasia s ich zatvorením. „Je to dobré, že to zatvárajú, lebo je s nimi problém. Aj tí opatrovatelia to nezvládajú. Ja tu robím pol roka, a to sme si s nimi zažili už dosť,“ tvrdí pracovník pekárne, ktorá sa nachádza v blízkosti centra.

Reedukačné centrá v Trstíne a Bystričanoch ministerstvo školstva zatvorí v najbližších mesiacoch. Zverencov presunú do iných zariadení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko