Na hlavný obsah

Oživenie realitného trhu sa odkladá. Ceny nehnuteľností budú podľa analytikov ako na hojdačke

Zrejme sa tak už skončila doba, keď sa byty predávali ako na bežiacom páse.

Oživenie realitného trhu sa odkladá. Ceny nehnuteľností budú podľa analytikov ako na hojdačke
Ilustračná snímka bytového domu. Foto: RTVS

Ceny bývania klesajú nepretržite už rok a pol. No za uplynulé tri mesiace sa pokles spomalil. Oživenie realitného trhu sa však zatiaľ odkladá.

Byt, na ktorý sme sa pozreli v reportáži, na bratislavských Kramároch je na trhu v predaji zhruba štyri mesiace. Za iných okolností by bol s jeho rozlohou 98 štvorcových metrov už dávno predaný. Aj keď záujemcovia oň paradoxne pribúdajú, napokon ho však nekúpia.

Na vývoj cien nehnuteľností sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Karolína Janičíková:

„Po konzultáciách s finančným poradcom zistia, že ako im vychádza financovanie a keď je tam veľký podiel hypotéky, tak zistia, že splátka im vyjde veľmi veľa. Všetko závisí od vývoja úrokových sadzieb, pretože závisí aj od toho, akým finančným objemom disponujú kupujúci,“ uviedol generálny riaditeľ Directreal Marián Paták.

Na konci minulého roku ceny nehnuteľností postupne pomaly rástli. Mnohí analytici predpokladali, že budú ďalej rásť aj v prvom štvrťroku 2024. No už vo februári sa oživenie realitného trhu spomalilo.

Analytik Národnej banky Slovenska Roman Vrbovský si myslí, že cesta k stabilizácii cien nehnuteľností nemusí byť taká jednoduchá. „Vyplýva to predovšetkým z údajov za február a marec,“ doplnil.

Kým ceny rodinných domov medzi poslednými dvoma kvartálmi klesali, byty draželi. „Predovšetkým jednoizbové, ale čiastočne aj dvojizbové byty. Ich ceny rástli, zatiaľ čo pri tých najväčších bytoch, čiže štvorizbové a päťizbové, ceny klesali a rovnako tak pri rodinných domoch,“ dodal Roman Vrbovský.

V ďalšom kvartáli môže prísť zmena

Čo sa týka hypoték, aj keď úrokové sadzby začiatkom roka poklesli, neskôr začali opäť rásť. Výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas však hovorí, že v ďalšom kvartáli môže prísť zmena.

„Dôvodom na lepšiu náladu môže byť potenciálne zníženie úrokovej sadzby zo strany Európskej centrálnej banky, ktoré sa má zrealizovať 6. júna. Týchto znížení by malo byť niekoľko,“ myslí si výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas Matej Dobiš.

Aby sa do budúcnosti zlepšila dostupnosť bývania, odborníci vidia tri možnosti: Ak by klesli úrokové sadzby, ak by rýchlo narástli mzdy, no a ak by prudko poklesli ceny nehnuteľností.

Analytici tvrdia, že ceny budú nateraz raz stúpať a potom klesať. Budú ako na hojdačke. Zrejme sa tak už skončila doba, keď sa byty predávali ako na bežiacom páse a kupujúci sa v ponukách cien navzájom predbiehali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika