Na hlavný obsah

Pediatri budú ordinovať každý deň, niektorí sa však obávajú náporu. Hrozí, že odmietnu služby

Detské pohotovosti zatvoria o dve hodiny skôr.

Pediatri budú ordinovať každý deň, niektorí sa však obávajú náporu. Hrozí, že odmietnu služby
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pediatri budú od júla ordinovať každý pracovný deň. Detské pohotovosti zatvoria o dve hodiny skôr. Zmeny majú odbremeniť lekárov, aby sa o malých pacientov dokázali naďalej starať. Nemocniční pediatri sa obávajú náporu. Hrozí, že služby odmietnu.

Niektorí pediatri ordinujú v súčasnosti trikrát do týždňa, zvyšné dni ich rodičia v ambulancii nezastihnú. Od júla to musia zmeniť. Naďalej majú odpracovať 35 hodín za týždeň.

„Teraz budú musieť ordinovať každý jeden deň a jeden deň z piatich budú musieť mať ordinačné hodiny do 16.00 h. Neznamená, že tam musia byť od rána do 16, lebo súčet hodín je rovnaký. Ale ide o to, aby sa dali vybaviť aj veci, ktoré sa dajú vybaviť s deťmi po škole – potvrdenia, preventívne prehliadky,“ uviedla odborníčka rezortu zdravotníctva Elena Prokopová.

Zmenám v ordinačných hodinách pediatrov sa v relácii Správy :24 venovali redaktorky RTVS Dominika Kusá a Veronika Čokinová:

Pediatri mali byť pôvodne deťom k dispozícii aspoň jeden deň do 18.00 h, presadili si však skrátenie o dve hodiny. Martin Cifra z Nového Mesta nad Váhom, ktorý je otcom dvoch malých detí, by uvítal, ak by ich pediatrička mala otvorenú ambulanciu dlhšie. Bežne ordinuje do 13.00 h.

„Dáva to aj istú logiku, lebo pevné body ambulantnej pohotovostnej služby začínajú v regiónoch od 16.00 h, takže ani nemalo veľký zmysel potiahnuť toto do 18.00 h. Takže je to jeden obrovský kompromis a veľká dohoda, ku ktorej našťastie došlo,“ povedal všeobecný lekár Martin Matejka.

Nemocnice sa obávajú náporu

Menej nadšený zo zmien je predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ), ktorý zastupuje aj nemocničných pediatrov. Doteraz preberali deti s ťažkosťami od svojich kolegov z pohotovostí o 22.00 h, po novom budú musieť o 20.00 h.

„Nikoho sme neodľahčili, len sme hodili prácu na nemocnice. Už teraz sa ozvali viaceré oddelenia a nemocnice, že s tým budú mať obrovský problém a hrozí, že detskí lekári tieto služby nebudú chcieť robiť. Takže to môže naozaj ochromiť niektoré nemocnice,“ tvrdí predseda LOZ Peter Visolajský.

Podľa našich informácií by problém mohol nastať vo Fakultnej nemocnici Trenčín. Od apríla ju navštevujú aj deti z Dubnice nad Váhom, kde pohotovosť skončila. Od júla sa tam navyše presunú aj pacienti z Nového Mesta nad Váhom. Vedenie tvrdí, že o snahe pediatrov vypovedať služby nevie.

„K dnešnému dňu neevidujeme žiadnu podanú výpoveď pediatrov z vykonávania pohotovostných služieb. Potrebné kroky na zabezpečenie prevádzky APS pre deti a dorast, ÚPS a Kliniky pediatrie komplexne sú v štádiu riešenia,“ povedala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko