Na hlavný obsah

Petrovický prezradil, v akom zložení vykorčuľujú Slováci proti Lotyšom. Škorvánek: Nečaká nás nič jednoduché

Slováci si môžu víťazstvom nad Lotyšmi zabezpečiť štvrťfinále.

Petrovický prezradil, v akom zložení vykorčuľujú Slováci proti Lotyšom. Škorvánek: Nečaká nás nič jednoduché
Na snímke slovenskí hráči po zápase B-skupiny Francúzsko - Slovensko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 2024, Foto: TASR - Michal Runák

Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia na nedeľný (19. 5.) zápas proti Lotyšsku (od 20.20 hod.) bez zmien v zložení formácií. Slováci sa vo svojom predposlednom zápase ostravskej skupiny MS pokúsia získať istotu postupu do štvrťfinále. V náročnejšej pozícii sú obhajcovia bronzových medailí Lotyši, pre ktorých by prípadná prehra znamenala koniec už po základnej skupine.

Slováci mali v nedeľu dobrovoľné predzápasové rozkorčuľovanie, na ktorom sa z korčuliarov objavili iba Viliam Čacho a Martin Faško-Rudáš, ktorí nehrali v sobotňajšom (18. 5.) zápase s Francúzskom (4:2).

V bránke sa striedali Stanislav Škorvánek s Matejom Tomekom. Tréneri síce tradične neprezradili meno brankára, ktorý nastúpi proti Lotyšom, formácie však budú rovnaké ako proti Francúzom.

„Žiadne zmeny. Ideme do zápasu tak, ako sme ho odohrali včera,“ poznamenal asistent trénera SR Róbert Petrovický. Slováci majú druhýkrát na šampionáte tzv. „back to back“ zápas, teda dva zápasy v priebehu dvoch dní. Duel s Francúzskom im ubral sily, po zápase hovorili najmä o vyššej teplote v hale.

„Nebolo to jednoduché, no podmienky sú pre všetkých rovnaké. Verím, že hráči si počas dňa odpočinú a zregenerujú. Mnohí sú zvyknutí hrať zápasy v dvoch dňoch po sebe,“ konštatoval Petrovický.

Lotyši už nemajú čo stratiť

Brankár Stanislav Škorvánek bol pri tom, keď Slováci vlani zdolali Lotyšov 2:1. Bolo to pre nich historicky prvé víťazstvo nad týmto súperom na MS. Zmaril 27 striel a prekonal ho iba Rodrigo Abols, ktorý vyrovnal na priebežných 1:1.

Vtedy išlo pre Lotyšov o druhý zápas na MS, po ktorom mali síce na konte nulu, no následne zvíťazili v piatich dueloch skupiny za sebou a do štvrťfinále postúpili z tretieho miesta. Teraz sú v náročnejšej pozícii a dva zápasy pred koncom skupiny majú iba sedem bodov, teda o jeden menej než vlani o takomto čase. Po zápase so Slovenskom uzavrú skupinu duelom s USA.

„Už nemajú čo stratiť. Do konca základnej skupiny odohrajú ešte dva zápasy a musia v oboch zvíťaziť, aby hrali vo štvrťfinále. Nečaká nás nič jednoduché. Musíme sa na to dobre pripraviť, keďže sme včera hrali,“ uviedol Škorvánek.

V tíme Lotyšska má bývalého klubového spoluhráča Kasparsa Daugavinša, ktorý je kapitán a líder svojho tímu. Na MS je so štyrmi gólmi najlepší strelec tímu a so šiestimi bodmi aj jeho najproduktívnejší hráč.

„Ide z neho veľká skúsenosť. Prešiel si najlepšími svetovými ligami. Je šikovný a aj na tomto šampionáte mu to ‚sype‘. Musíme si dať na neho pozor a nedávať mu priestor najmä v presilovke. Vie zakončiť alebo aj nájsť spoluhráča pred bránkou,“ poznamenal Škorvánek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport