Na hlavný obsah

Plusy a mínusy podnikania v mladom veku: Expertka radí, ako naštartovať svoj prvý biznis a budovať značku

Na čo dbať pri plnení svojho sna?

Plusy a mínusy podnikania v mladom veku: Expertka radí, ako naštartovať svoj prvý biznis a budovať značku
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Kariérna budúcnosť mladého človeka nemusí byť len v zamestnaní. Založiť si vlastnú firmu a rozvinúť úspešné podnikanie je snom mnohých ľudí. Mať vlastné podnikanie znamená množstvo výhod, ale aj rizík. Téme sme sa venovali v relácii RTVS Peniaze.

Dobre ich pozná aj expertka na marketing a sociálne siete Tamara Gončárová, ktorá pomáha podnikateľom rozvíjať biznis a budovať vlastnú značku.

„Musím povedať, že na to musí byť človek určitým spôsobom stavaný. Nechcete mať šéfa nad sebou, ale stávate sa sám sebe šéfom a už nepracujete len 48 hodín do týždňa. Podľa štatistík dokonca viac ako 70 hodín pracuje bežný podnikateľ,“ priblížila Gončárová.

Ako však začať s podnikaním? Môže sa do vlastného biznisu pustiť aj mladý človek bez skúseností? Expertka odporúča najprv stráviť určitý čas v zamestnaní.

„Možno najprv nabrať trochu viac skúseností a zamestnať sa u niektorého z podnikateľov a pomáhať s rôznymi vecami. To znamená, že nie len prídem na pozíciu asistenta a robím iba to, ale všetko, čo bude treba, maximálne ‚ochutnať‘. Či vás baví neustále neistota, výzvy, niekedy neexistujúce pravidlá a či ste ochotný a flexibilný fungovať v neustálej neistote,“ poradila Gončárová.

Vlastnému podnikaniu však treba predovšetkým veriť a investovať doňho veľa energie a odhodlania. „Na začiatku vaša energia, ktorá bude povzbudzovať k tomu, aby ste si nachádzali ľudí, ktorí budú na rovnakej vlne a budú chápať vašu misiu a budú vašimi ‚parťákmi‘ viac ako zamestnancami,“ podotkla Gončárová.

„Tým pádom ľudia budú to najdôležitejšie, s kým sa budete chcieť spojiť, a vtedy budete rásť, vtedy máte príležitosti. A potom 100-percentné referencie a 100-percentná spokojnosť vašich klientov,“ dodala s tým, že ak budú spokojní ľudia, to bude vaša najlepšia reklama.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika