Na hlavný obsah

Poliakom záchranárske práce nevyšli: Kazachstan zvládol dôležitý súboj a po roku ich poslal späť o kategóriu nižšie

Poliaci získali na turnaji v siedmich dueloch jeden bod.

Poliakom záchranárske práce nevyšli: Kazachstan zvládol dôležitý súboj a po roku ich poslal späť o kategóriu nižšie
Na snímke lavička Poľska počas MS v hokeji 2024.

Hokejisti Poľska vypadli z elitnej kategórie MS a v nasledujúcej sezóne budú hrať v A-skupine I. divízie. Rozhodla o tom ich prehra s Kazachstanom 1:3 v pondelňajšom (20. 5.) zápase základnej B-skupiny na MS v Ostrave.

Obsadili v nej posledné 8. miesto a spoločne s posledným tímom pražskej A-skupiny Veľkou Britániou sa v pozícii nováčika neudržali v elitnej kategórii.

Poliaci, ktorých viedol Slovák Róbert Kaláber, potrebovali v záverečnom zápase oboch tímov na MS zvíťaziť v riadnom hracom čase, Kazachstanu by stačila aj remíza po 60 minútach. V prvej tretine síce viedli po góle Kamila Walegu, no Nikita Michajlis vyrovnal.

Rozhodujúci gól strelil v 51. minúte obranca Valerij Orechov. Poliaci získali v „slovenskej“ B-skupine iba jeden bod za remízu s Lotyšskom po riadnom hracom čase v úvodnom zápase

Kazachstan – Poľsko 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Góly: 13. Michajlis (Šestakov), 51. Orechov (Michajlis, Danijar), 55. Starčenko – 10. Walega (Lyszczarczyk, Bryk). Rozhodcovia: Ansons (Lot.), MacFarlane (Kan.) – Lundgren, Nyqvist (obaja Švéd.), vylúčení: 5:2 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 9109 divákov

Kazachstan: Šutov – Metalnikov, Beketajev, Orechov, Danijar, Dichanbek, Breus, Koroljov, Gajtamirov – Rymarev, Orimbekov, Starčenko – Michajlis, Muchametov, Paňukov – Muratov, Šestakov, Savickij – Rachmanov, Bojko, Asetov

Poľsko: Murray – Kolusz, Wanacki, Kruczek, Wajda, Bryk, Dronia, Górny, Kostek – Fraszko, Pasiut, Wronka – Michalski, Dziubinski, Lyszczarczyk – Walega, Pas, Macias – Zygmunt, Komorski, Urbanowicz

Aktívnejšie vstúpili do zápasu Poliaci, ktorí sa po niekoľkých nepremenených príležitostiach v 10. minúte ujali vedenia. Walega zblízka dorazil puk po strele Lyszczarczyka, čím sa postaral o prvú využitú presilovku svojho tímu na turnaji.

V 13. minúte vyrovnal Michajlis, keď Wajdovi unikol po pravej strane a prestrelil Murrayho – 1:1.

Vypredaná ostravská aréna videla v druhej tretine vyrovnaný hokej a aj dve presilovky Kazachov, no Poliakov v nich viackrát podržal brankár Murray.     

Dôležitý moment priniesla 51. minúta, v ktorej Orechov prestrelil Murrayho. Poliaci spravili v snahe vyrovnať chybu a v 55. minúte Starčenko zakončil samostatný únik tretím gólom – 3:1.

V záverečných minútach sa pokúsili zvrátiť výsledok počas hry bez brankára, ale Kazachovia si už dôležité víťazstvo nenechali vziať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport