Na hlavný obsah

Polícia ukázala komentáre schvaľujúce atentát na R. Fica, za ktoré hrozí obvineným väzenie 

NAKA sa zaoberá 153 prípadmi schvaľovania atentátu či šírením nenávisti.

Polícia ukázala komentáre schvaľujúce atentát na R. Fica, za ktoré hrozí obvineným väzenie 
Ľubomír Solák počas čítania komentárov., Foto: RTVS

Policajný prezident Ľubomír Solák počas piatkovej (24. 5.) tlačovej konferencie prečítal vybrané komentáre, pre ktoré sú ich autori trestne stíhaní. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) hovoril o 153 prípadoch schvaľovania atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorými sa zaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA).

„Máte nového národného hrdinu? Deň narodenia tohto odvážneho muža by mal byť štátnym sviatkom,“ znel komentár na sociálnej sieti 48-ročnej ženy z Nitry. Podozrivú obvinila NAKA z prečinu schvaľovania trestného činu, je stíhaná na slobode.

„Všetci hovoria o nejakom postrelenom politikovi. Ja vidím len postreleného mafiánskeho bosa, zodpovedného okrem iného za tisíce mŕtvych kvôli skolabovaniu zdravotníctva, ktorý si podobný osud zaslúži. Prajem mu to a nehanbím sa to povedať nahlas, hashtag mŕtvy Fico – dobrý Fico, vydarený deň,“ napísal v komentári muž z Dunajskej Stredy. Autora zadržali a bola uňho vykonaná domová prehliadka, polícia podala návrh na väzbu.

„Mastný trest? Tomu chlapovi pošlem osobne na účet prachy, aby to mal v base ľahšie. Ďakujem za väčšinu Slovákov,“ uviedol rovnako v komentári na sociálnej sieti 32-ročný študent vysokej školy. Po stotožnení vyšetrovateľ NAKA muža obvinil.

„Ja len dúfam, že budú nasledovať aj iní členovia vlády a dostaneme sa k moci my a vás budeme zatvárať za také dezolátske názory,“ napísal na sociálnej sieti muž z Bratislavy. Za schvaľovanie trestného činu mu hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

Pokračujú aj bezpečnostné opatrenia

„Protiteroristická centrála NAKA sa od spáchania atentátu k dnešnému dňu zaoberá 153 informáciami alebo podnetmi súvisiacimi so schvaľovaním pokusu úkladnej vraždy predsedu vlády alebo súvisiacimi nenávistnými prejavmi aj vyhrážaním vo virtuálnom priestore,“ informoval na tlačovej konferencii minister vnútra.

Podľa Šutaja Eštoka naďalej pokračujú vo vyhodnocovaní podozrivých príspevkov. K dnešnému dňu spracovali 55 podnetov, ktorými sa zaoberá NAKA. Spolupracujú so všetkými bezpečnostnými zložkami, aj so zahraničnými partnermi.

„A to nielen v tomto prípade (pozn. red. atentát na R. Fica), ale aj v súvisiacich prípadoch, keď došlo k vyhrážkam, nenávistným prejavom a vyjadreniam či schvaľovaniu trestných činov,“ dodal. Polícia koná vo veciach spoločne s prokuratúrou.

Šutaj Eštok avizoval, že zaisťujú digitálne stopy, identifikujú podozrivých a postupujú podľa trestného poriadku. Taktiež pokračujú aj v bezpečnostných opatreniach, okrem škôl a nemocníc zvýšili hliadkovú činnosť okolo vytipovaných objektov, obchodných centier a ďalších miest so zvýšeným pohybom osôb.

Vyššiu bezpečnosť zabezpečujú aj v okolí úradov a televíznych aj novinárskych redakcií. Monitorujú obydlia ústavných činiteľov, politikov a ďalších osôb, kde identifikujú možné riziko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko