Na hlavný obsah

Politológ vidí niektoré body uznesenia k atentátu za problematické: Bez nich by to bola cesta k zmiereniu

Jozef Lenč vidí problém v bodoch tri a sedem.

Politológ vidí niektoré body uznesenia k atentátu za problematické: Bez nich by to bola cesta k zmiereniu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Parlament obnovuje činnosť. Koaličné strany sa zhodli, že „vláda musí naďalej plniť programové vyhlásenie vlády v tempe, ktoré nastavil Robert Fico“. Strany obnovujú predvolebnú kampaň. Návrat k vykonávaniu činnosti vlády aj jej nové uznesenie k atentátu na Fica zhodnotil politológ Jozef Lenč.

„Aký bude návrat bude závisieť od toho, ako sa k tejto udalosti práve dnes a v najbližších hodinách, dňoch postavia reprezentanti politického systému. Špecificky tí, ktorí na pôde Národnej rady (NR) SR budú prerokovávať či už ono uznesenie, alebo iné body programu, ktoré boli schválené,“ komentoval Jozef Lenč.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Jozefom Lenčom, ktorý v relácii RTVS Aktuálne :24 zhodnotil aktuálne postupy vlády:

Vláda avizuje, že sa chce „vrátiť do normálu“, z čoho politológ vyjadril obavy. Jozef Lenč tvrdí, že to, čoho sme boli svedkami doposiaľ, sa len ťažko dá označovať za „normál“ – normálna zodpovedná politika, ktorú občania očakávajú od tých, ktorým dali na určité obdobie moc spravovať štát.

Koaliční poslanci NR SR navrhli uznesenie, ktorým by mala NR SR v reakcii na atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) odmietnuť násilie. Jeho celé znenie si môžete prečítať aj v našom článku.

Politológ vidí v uznesení dva body, s ktorým môže mať opozícia problém – bod číslo tri a sedem. „V bode číslo tri sa hovorí, že by sa malo umožniť vláde ďalej vládnuť, rešpektovať výsledky volieb. To, že vláda vládne, ako chce – veľmi hyperbolicky prerozprávané,“ podotkol Lenč.

V siedmom bode uznesenie povzbudzuje vládu k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení. Politológ upozorňuje, že nie je jasné, o aké opatrenia ide. To môže byť nebezpečné nie len pre opozíciu, ale aj pre slovenskú demokraciu.

„Ak by tieto dva body neboli v onom uznesení, a myslím si, že by tam ani nechýbali, že by to bolo niečo, čo by bolo onou cestou k zmiereniu, po ktorom volala prezidentka Čaputová a zvolený prezident Pellegrini. To sa, žiaľ, dnes neuskutočnilo,“ zhodnotil Lenč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko