Na hlavný obsah

Poľská tlačová agentúra čelila kybernetickému útoku: Objavil sa na nej falošný článok o mobilizácii

Podľa tamojších úradov za útokom stojí Rusko.

Poľská tlačová agentúra čelila kybernetickému útoku: Objavil sa na nej falošný článok o mobilizácii
Logo poľskej tlačovej agentúry PAP. Foto: Profimedia

Poľskú tlačovú agentúru PAP v piatok (31. 5.) pravdepodobne zasiahol ruský kybernetický útok. Uviedol to hovorca ministra pre koordináciu tajných služieb Jacek Dobrzyňski po tom, ako sa v jej spravodajstve objavil falošný článok o vojenskej mobilizácii. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

„Vzhľadom na pravdepodobný ruský kybernetický útok na Poľskú tlačovú agentúru a zverejnenie dezinformácie o údajnej mobilizácii v Poľsku prijali ABW (Agentúra pre vnútornú bezpečnosť) a ministerstvo pre digitálne záležitosti rýchle opatrenia,“ napísal Dobrzyňski na sieti X.

Oznam o čiastočnej mobilizácii

V správe, ktorá sa v agentúre objavila dvakrát, sa tvrdilo, že poľský premiér Donald Tusk oznámil čiastočnú mobilizáciu od 1. júla.

„Dvestotisíc poľských občanov, bývalých vojakov aj bežných civilistov bude povolaných na povinnú vojenskú službu,“ tvrdil článok. „Všetci povolaní budú poslaní na Ukrajinu,“ písalo sa ďalej.

Nepravdivosť správy potvrdil aj poľský minister pre digitálne záležitosti Krzysztof Gawkowski. „Celé to vyzerá ako kybernetický útok a plánovaná dezinformácia,“ napísal Gawkowski na X.

Poľský minister dodal, že všetko nasvedčuje tomu, že ide o kybernetický útok z ruskej strany, ktorého cieľom je šíriť dezinformácie pred voľbami do Európskeho parlamentu a „paralyzovať spoločnosť“.

Reakcia ruského veľvyslanectva

Ruské veľvyslanectvo vo Varšave uviedlo, že o incidente nemá vedomosť, a odmietlo sa k nemu bližšie vyjadriť. Podľa vedúceho kancelárie poľského premiéra Jana Grabieca vyšetrujú incident špeciálne poľské orgány.

Podobný útok zaznamenali v apríli v Českej tlačovej kancelárii (ČTK), keď hackeri zverejnili dva falošné texty, podľa ktorých česká spravodajská služba zabránila atentátu na zvoleného slovenského prezidenta Petra Pellegriniho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet