Na hlavný obsah

Pre výstavbu novej nemocnice v Banskej Bystrici čakajú vodičov viaceré dopravné obmedzenia

Chcú zvýšiť počet ľudí cestujúcich MHD.

Pre výstavbu novej nemocnice v Banskej Bystrici čakajú vodičov viaceré dopravné obmedzenia
Doprava v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici čoskoro začnú s búracími prácami pred výstavbou novej nemocnice. Mesto v spolupráci s vedením nemocnice vo štvrtok (30. 5.) predstavilo sériu dopravných opatrení. Cieľom má byť posilnenie mestskej hromadnej dopravy. Dostať sa do nemocnice autom bude zložitejšie.

Dopravná situácia v okolí Rooseveltovej nemocnice je najmä v čase dopravnej špičky dlhoročným problémom. „Cesta autom od nemocnice po najbližšiu križovatku trvá v priemere dvadsať až dvadsaťpäť minút. Očakávame, že počas výstavby sa bude iba horšiť,“ uviedla koordinátorka projektu Nová nemocnica Jana Kunická.

Vedenie nemocnice preto v spolupráci s mestom a odborníkmi na dopravu vypracovali sériu opatrení. Ich cieľom je zvýšiť počet ľudí cestujúcich mestskou hromadnou dopravou.

„Autobusové spoje budú chodiť do nemocnice pravidelne a vo veľmi krátkych intervaloch. Naším cieľom je napríklad, aby čakacia doba do nemocnice bola maximálne sedem a pol minúty,“ vysvetlila Kunická. Zlepšiť by sa mala aj dostupnosť pre peších a cyklistov. Pribudnú ďalšie chodníky či cyklotrasy.

Dopravné obmedzenia, ktoré vzniknú v súvislosti s výstavbou novej nemocnice v Banskej Bystrici, pre Správy RTVS z regiónov zhrnul redaktor Lukáš Urbašík:

Komplikovanejšie parkovanie

Zaparkovať pri nemocnici bude komplikovanejšie ako doteraz. Súčasné parkovacie plochy na hlavnej ceste k nemocnici nahradia vyhradené autobusové pruhy. Tie budú aj v obidvoch hlavných ťahoch smerom do nemocnie. „Budú dávať prednosť mestskej hromadnej doprave pred automobilovou dopravou,“ uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Mesto zároveň zrekonštruuje hlavné parkovisko, ktoré bude po novom spoplatnené. Nedostatok parkovacích miest chcú vyriešiť záchytnými parkoviskami pri obchodných domoch.

„Samozrejme, toto by viedlo k tomu, aby sa posilnili spoje, ktoré by práve z týchto záchytných parkovísk smerovali frekventovanejšie do Rooseveltovej nemocnice,“ dodal Nosko.

Inteligentné semafory

Dopravnú situáciu má zlepšiť aj prebudovanie súčasnej ypsilonovej križovatky, kde by mali pribudnúť inteligentné semafory.

Obmedzenie automobilovej dopravy sa dotkne aj ľudí smerujúcich na urgent. „Sanitky budú mať aj naďalej tie isté trasy a koridory, ako chodia, ale pre osobnú automobilovú dopravu sa zmení vstup zo západnej časti od Jedľovej ulice,“ priblížila riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková. Dopravné obmedzenia začnú platiť od septembra spolu s búracími prácami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny