Na hlavný obsah

Predsedníčka súdnej rady M. Kosová sa politického tlaku vo svojej funkcii nebojí

Pripustila však, že politika ovplyvňuje prácu sudcov.

Predsedníčka súdnej rady M. Kosová sa politického tlaku vo svojej funkcii nebojí
Novozvolená predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová. Foto: RTVS

„Nefunguje to tak, že politik príde alebo zavolá sudcovi, že takto rozhodni. To vylučujem. Ale politika určite ovplyvňuje prácu sudcov,“ v relácii RTVS Interview :24 to vyhlásila novozvolená predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová.

„Tvorba zákonov je legislatívna politika. Niekedy nás ani nepripustili k tomu, aby sme mohli pripomienkovať niektoré zákony. My si môžeme povedať nejaké pripomienky a oni povedia, že ich nezapracujú a vybavené, ale my tie zákony musíme dodržiavať, keď rozhodujeme,“ dodala.

Hovorí, že politického tlaku vo svojej funkcii sa nebojí.

Kosovú zvolili členovia súdnej rady 14. mája. Za jej zvolenie hlasovalo 13 členov z 15 prítomných. Jeden hlasoval proti, jeden sa hlasovania zdržal.

Do funkcie ju navrhlo šesť sudcovských zástupcov v súdnej rade. Svoju nomináciu odôvodňovali tým, že na čele súdnej rady musí stáť osoba, ktorá jej vráti apolitický charakter. Zároveň videli potrebu riešiť nerovný prístup k sudcom i členom súdnej rady.

Členovia Súdnej rady SR odvolali bývalého predsedu rady Jána Mazáka z funkcie na aprílovom zasadnutí. Neskôr ho odvolal aj parlament. Odôvodnili to stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí.

Mazák podal aj v tejto súvislosti ústavnú sťažnosť. Súd ju však odmietol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko