Na hlavný obsah

Vedci hlásia nový objav vo výskume liečby rakoviny prsníka

Rakovina prsníka je celosvetovo druhým najrozšírenejším typom rakoviny.

Vedci hlásia nový objav vo výskume liečby rakoviny prsníka
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Vedci hovoria o potenciálne prelomovom objave vo výskume liečby rakoviny prsníka, píše denník The Guardian.

Výskum financovaný britskou charitou Prevent Breast Cancer našiel spôsob, ako uchovať ľudské prsné tkanivo v osobitnom géle počas najmenej týždňa. To vedcom pomôže lepšie pochopiť účinnosť rôznych liekov aj vyvíjať nové bez nutnosti testovania na zvieratách.

„Nie všetky lieky fungujú rovnako pre všetky ženy. Tento nový prístup znamená, že môžeme začať určovať, aké lieky budú pôsobiť pomocou meraní dopadov na živé tkanivo,“ vysvetlila Hannah Harrisonová, výskumníčka z Manchesterskej univerzity, ktorá tím za výskumom viedla.

Materiál, ktorý mali vedci k dispozícii doteraz, podľa nej „nedostatočne kopíroval zložitosť ľudského tkaniva“, čo obmedzovalo možnosti výskumu.

„Ide v mnohých smeroch o skutočný prielom. Môžme lepšie testovať prípravky na prevenciu a liečbu rakoviny prsníka aj skúmať, ako faktory ako hustota prsného tkaniva, o ktorej vieme, že je jedným z rizikových faktorov, zodpovedá reakciám na konkrétne hormóny a látky, „uviedla Harrisonová.

Rakovina prsníka je celosvetovo druhým najrozšírenejším typom rakoviny, uvádza Guardian, zastupuje 11,6 percenta všetkých novodiagnostikovaných prípadov. Najrozšírenejšia je rakovina pľúc so 12,4 percentami.

Štúdia univerzity v Oxforde vykonaná v Británii vlani zistila, že ženy, u ktorých sa rakovina prsníka odhalí včas, majú teraz o 66 percent väčšiu šancu na prežitie ako pred 20 rokmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet