Na hlavný obsah

Prešovský súd rozhodol o takmer 30 obvinených z nelegálnej výroby cigariet. Svoj skutok oľutovali

Obávajú sa, že ich vyhostia zo Slovenska.

Prešovský súd rozhodol o takmer 30 obvinených z nelegálnej výroby cigariet. Svoj skutok oľutovali
Cudzinci odsúdený za biznis s nelegálnou výrobou cigariet. Foto: RTVS

Som vinný zaznelo dnes až 29-krát v súdnej sieni na Okresnom súde v Prešove. Pred sudcu sa postavilo 28 mužov z Ukrajiny a jeden muž z Bieloruska. Vlani v novembri ich biznis s nelegálnou výrobou cigariet v katastri obce Petrovany pri Prešove prekazili príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy. Zaistili viac ako sedem miliónov cigariet a 20 ton tabaku.

Finančná správa mužov zaistila priamo pri nelegálnej výrobe počas akcie Lampa. Na výrobu cigariet mali muži v hale všetko. Dobre organizovaná skupina by takto pripravila štát o viac ako tri milióny eur na spotrebnej dani z tabakových výrobkov.

Mužov zaistili a boli vo väzbe, neskôr prepustení, ale monitorovaní s náramkami na nohe. A s nimi sa vo štvrtok (30. 5.) postavili aj pred sudcu.

Ako dopadol súd s výrobcami nelegálnych cigariet zisťoval v Správach RTVS z regiónov redaktorka Diana Murdziková:

Za posledné roky bol vo štvrtok najväčší počet obvinených v jednej súdnej sieni v Prešove a všetci sa k zločinu priznali. Mali tak poľahčujúcu okolnosť. „Obžalovaní sú vinní, že od presne nezisteného času až najneskôr do 2. 11 2023 ako členovia organizovanej skupiny s pôsobnosťou na území Prešovského kraja sa spolčili na nelegálnej výrobe tabakových výrobkov,“ vyhlásil sudca.

Dostali päťročnú podmienku, ak ju však porušia pôjdu na dva roky do väzenia. Svoj skutok oľutovali a vo svojej záverečnej reči každý z nich žiadal, aby ho nevyhostili zo Slovenska.

„Nie je prípustné vyhostenie do štátu, kde prebieha vojnový konflikt. Z toho dôvodu sme nežiadali vyhostenie,“ tvrdí prokurátorka.

„Ako má mať spoločnosť teraz garanciu, že sa nepustia opäť do nelegálnej činnosti? Sú skupiny ľudí a sú ľudia. A ja osobne si myslím, že z 29 ľudí takmer pre všetkých to bolo ponaučenie,“ skonštatovala advokátka Katarína Dušáková.

Dnes im odstránili aj náramky z nôh. Na Ukrajinu sa nevrátia. Mnohí tu už majú svoje rodiny a nechcú byť nasadení do vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny