Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Prezidentka bola podľa Ľ. Blahu cynická, keď iniciovala stretnutie lídrov strán, kým predseda Smeru bojoval o život

Prezidentka politikov dostala do "morálnej pasce", myslí si Blaha.

Prezidentka bola podľa Ľ. Blahu cynická, keď iniciovala stretnutie lídrov strán, kým predseda Smeru bojoval o život
Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha. Foto: TASR/Jakub Kotian

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) označil iniciatívu zvolať okrúhly stôl zo strany prezidentky Zuzany Čaputovej za cynickú.

„Neviem, čo chcela Zuzana Čaputová touto iniciatívou dosiahnuť. Pozývala predsedov politických strán, pričom vedela, že predseda našej strany je po atentáte v nemocnici a bojuje o život. Príde mi to trošku cynické, takto to nefunguje,“ uviedol Blaha v relácii RTVS Interview :24.

Za okrúhly stôl pritom predsedov parlamentných strán pozývala nielen Čaputová, ale aj zvolený prezident Peter Pellegrini.

Blaha kritizoval prezidentku aj za to, že najskôr túto iniciatívu komunikovala verejne a až potom oslovila jednotlivé strany. Takto podľa neho dostala politikov do morálnej pasce.

„Každý, kto tam nepríde, akoby nechcel zmier, ale taká situácia nebola. Samozrejme, že máme záujem o zmier na Slovensku a o to, aby sa znižovalo napätie. Nemôžete však očakávať, že 3-4 dni po tom, čo nám takmer zavraždia nášho predsedu a nášho priateľa máme emóciu na to, aby sme sa stretávali s kolegami z opozície, ktorí na nás celé roky hádzali špinu a ich nenávisť mohla viesť aj k tomu, že atentátnik bol presvedčený, že treba zavraždiť predsedu vlády SR,“ povedal.

Iniciatíva mala prísť zo strany Smeru

Podľa Blahu iniciatíva na podobné stretnutie a zmier mala „logicky a ľudsky“ prísť zo strany Smeru-SD. „Aby si niekto iný zobral iniciatívu, ktorá patrila vyslovene strane Smer, tak to mi príde scestné. Pani prezidentka celkom nepochopila ako funguje politika, a že aj ľudsky by bolo vhodnejšie, pokiaľ by počkala na iniciatívu zo strany Smeru,“ dodal.

Či strana Smer zvažuje zvolanie okrúhleho stola, Blaha priamo nepovedal. Podľa neho s tým treba počkať na premiéra Roberta Fica „Na neho predsa spáchali atentát, on tu celé roky zažíval hon na čarodejnice, či zo strany médií alebo politickej opozície,“ uviedol.

Zdôraznil, že od okrúhleho stola by sme nemali očakávať zotretie názorových rozdielov medzi ľavicou a pravicou.

„Otázka je, do akej miery sa bude ďalej zneužívať emócia nenávisti voči strane Smer. Keď uvidíme, že aj zo strany opozície aj zo strany médií sa situácia mení, tak sa môžeme ďalej rozprávať,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko