Na hlavný obsah

Prezidentka vetovala zmeny vo Fonde na podporu umenia: Novela môže ohroziť slobodu umenia

Podľa prezidentky hrozí znefunkčnenie podpory umenia.

Prezidentka vetovala zmeny vo Fonde na podporu umenia: Novela môže ohroziť slobodu umenia
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia. Novela môže podľa prezidentky ohroziť slobodu umenia a slobodné procesy.

Na základe zákona sa má zmeniť zloženie rady Fondu na podporu umenia a pridávajú sa jej kompetencie. Rada má rozhodovať o poskytovaní finančných prostriedkov a stanoviská odborných komisií už nebudú záväzné, upozorňuje hlava štátu.

Tieto zmeny je podľa prezidentky možné považovať za zásah do odbornosti rozhodovania fondu, odňatie charakteru verejnoprávnosti celého fondu a vnášanie politického vplyvu do slobody umeleckej tvorby a kultúrnej oblasti ako takej. Úzke zloženie rady nebude schopné úplne, odborne a politicky nezávisle vyhodnocovať všetky žiadosti, a teda o nich ani kompetentne rozhodovať.

Prezidentka upozorňuje, že v prípade novely o FPU hrozí znefunkčnenie podpory umenia na Slovensku.

Poukázala na to, že o poskytovaní finančných prostriedkov doteraz rozhodovalo 70 komisií s 300 členmi, pričom po novom má tisíce prichádzajúcich žiadostí (v súčasnosti cca 5-tisíc projektov ročne) posudzovať 13-členná rada, čo nebude v jej kapacitných ani časových možnostiach. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko