Na hlavný obsah

Pri Neapole bolo najsilnejšie zemetrasenie za posledných 40 rokov

Najmohutnejší z otrasov mal silu 4,4 stupňa.

Pri Neapole bolo najsilnejšie zemetrasenie za posledných 40 rokov
Okolím juhotalianskeho mesta Neapol otriaslo zemetrasenie. Foto: Profimedia

Okolím juhotalianskeho mesta Neapol v pondelok (20. 5.) večer otriaslo zemetrasenie, podľa agentúry AFP najsilnejšie za posledných 40 rokov. Najmohutnejší z otrasov okolo 20:10 mal silu 4,4 stupňa, uviedol Národný ústav geofyziky a vulkanológie (INGV).

Epicentrom boli Flegrejské polia, otrasy bolo zreteľne cítiť nielen v ich okolí, ale tiež v Neapole a tamojšom prístave. Zatiaľ neboli zistené žiadne obete ani väčšie škody. Podľa hasičov obyvatelia oblasti hlásili praskliny na domoch a padajúce časti fasád. Na mieste sú záchranné zložky, ktoré situáciu preverujú.

Zhruba 20 otrasov časť ľudí vystrašilo, vybiehali na ulicu. Niektorí sa odmietali vrátiť do svojich domovov a chceli stráviť noc v autách. Úrady zriadili krízové strediská, v obci Pozzuoli zostanú v utorok (21. 5.) zatvorené školy. 

V obchodoch popadal tovar z regálov, fľaše a škatuľky sa váľali po zemi, je vidieť na videu spravodajského serveru La Repubblica.

Sopka Flegrejské polia (Campi Flegrei) pri Neapole vybuchla naposledy v roku 1538. Jej kráter s priemerom 13 kilometrov je veľkou atrakciou pre turistov, rovnako ako neďaleký Vezuv, ktorého erupcia pred dvoma tisícročiami zničila antické mesto Pompeje a zabila tisícky ľudí.

Táto oblasť s vysokou vulkanickou aktivitou v juhotalianskej Kampánii je už dlhší čas postihovaná mnohými malými zemetraseniami. Už jedenásť rokov platí v tejto oblasti žltá výstraha, ktorá vyzýva na opatrnosť.

V posledných mesiacoch sú otrasy silnejšie, veľká erupcia sa ale nečaká, píše DPA. Naposledy vlani v septembri tam zažili zemetrasenie so silou 4,2 stupňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet