Na hlavný obsah

Prudká búrka v americkom Houstone si vyžiadala najmenej štyri obete

Silné búrky vyrážali okná vo výškových budovách.

Prudká búrka v americkom Houstone si vyžiadala najmenej štyri obete
Mesto Houston v americkom Texase postihla prudká búrka. Foto: ČTK/AP/Kirk Sides

Najmenej štyria ľudia prišli o život pri silných búrkach, ktoré sa vo štvrtok (16. 5.) prehnali cez mesto Houston v americkom štáte Texas, uviedla v piatok (17. 5.) agentúra AP s odvolaním sa na úrad starostu.

Štyri úmrtia potvrdila starostova poradkyňa Mary Bentonová. Silné búrky vyrážali okná vo výškových budovách, ničili stromy a pripravili o elektrický prúd takmer 900-tisíc domácností a podnikov v meste a v okolí. Juhovýchod Texasu živly zasiahli už druhýkrát v tomto mesiaci, napísala AP.

Zdroj: AP/KTRK

Dvaja ľudia zomreli kvôli tomu, že na nich spadli stromy, na jedného sa zrútil žeriav, uviedli hasiči. O tom, ako prišiel o život štvrtý človek, úrady informácie zatiaľ nezverejnili.

Výstraha pred náhlymi povodňami a silnými búrkami, prudkými vetrami a dokonca aj tornádami platila pre niekoľko okresov až do večera miestneho času. „Vyhľadajte úkryt, ak stojíte v ceste tejto búrke. Zíďte na najnižšie podlažie, „odporúčali na sociálnych sieťach meteorológovia v Houstone.

Starosta John Whitmire na tlačovej konferencii vo štvrtok večer miestneho času povedal, že v centre mesta je chaos, a požiadal ľudí, aby zostali doma a išli v piatok do práce, len ak je to nevyhnutné.

Školy v meste v piatok zostanú zatvorené, dotkne sa to skoro 190-tisíc žiakov a študentov z 274 škôl. Už skôr Whitmire upozornil, že mnoho ciest je neprejazdných, pretože ich zatarasili popadané stromy alebo strhnuté stĺpy elektrického vedenia. Nefungovali semafory.

Kvôli počasiu dve hlavné letiská v Houstone pozastavili prevádzku. Vietor na medzinárodnom letisku George Busha dosahoval rýchlosť 96 kilometrov za hodinu.

Bez elektriny sa ocitlo vyše 870-tisíc odberateľov v okrese Harris, v ktorom žije viac ako 4,7 milióna ľudí a ktorý zahŕňa aj Houston.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet