Na hlavný obsah

Prvá podzemná škola: Rusi napredujú v ofenzíve v Charkove, tamojšie deti sa musia vzdelávať v bunkri

Dúfajú, že ich ochráni pred každodennými útokmi.

Prvá podzemná škola: Rusi napredujú v ofenzíve v Charkove, tamojšie deti sa musia vzdelávať v bunkri
V Charkove otvorili prvú podzemnú školu. Foto: RTVS

Ukrajina pripustila, že ruské sily napredujú v ofenzíve v Charkovskej oblasti a dosahujú taktický úspech. Aj z tohto dôvodu v Charkove otvorila svoje brány prvá podzemná škola. Učitelia a rodičia dúfajú, že ochráni ich deti pred každodennými útokmi.

Takzvaná bunkrová škola sa nachádza šesť metrov pod zemou. Navrhli ju tak, aby sa v nej mohlo učiť až 900 žiakov.

Prvej podzemnej škole na Ukrajine sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Klaudia Mikolášová:

„Začneme s približne 350 žiakmi a postupne to budeme zvyšovať. Musíme zabezpečiť, aby si učitelia aj žiaci na školu zvykli. Dúfam, že od 1. septembra tu bude plný stav študentov,“ uviedol starosta Charkova Ihor Terekhov.

„Ukrajinské školy nemajú dobré úkryty. Majú pivnice, nevhodné na akékoľvek vyučovanie. Snažili sme sa preto navrhnúť kvalitné a moderné priestory,“ vysvetlil riaditeľ podzemnej školy Ihor Voznyi.

Prvé zvonenie v podzemnej škole

V škole už zaznelo prvé zvonenie. Rodičia spolu s deťmi netrpezlivo očakávali prvú vyučovaciu hodinu v podzemí.

„Som veľmi rada, že moje deti majú možnosť opäť prísť do školy a pravidelne sa stretávať so svojimi spolužiakmi a učiteľmi. Pre týchto žiakov je to ako slávnostný deň. Odkedy začala vojna sa videli iba cez počítač,“ povedala matka dvoch žiakov podzemnej školy Marina Prikhodková.

Charkov Rusi často ostreľujú

Mesto Charkov je často terčom ruských útokov. Školu preto postavili tak, aby odolala priamym zásahom. Mestské úrady okrem toho plánujú postaviť najmenej tri ďalšie takéto školy.

„Momentálne pracujeme na ďalšom projekte, triedime dokumentáciu, zbierame odborné posudky. Ak všetko pôjde podľa plánu, táto podzemná škola nebude jediná,“ dodal starosta Terekhov.

Ukrajina tvrdí, že ruské útoky od začiatku vojny zrovnali so zemou 400 ukrajinských škôl. Ďalších viac ako 3 500 budov poškodili. Krajina preto prisľúbila, že zvýši výdavky na financovanie systému verejného vzdelávania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet