Na hlavný obsah

R. Kaliňák a M. Šutaj Eštok načrtli, ako budú vyzerať nové bezpečnostné opatrenia po atentáte na premiéra

Kaliňák navrhuje bývanie najvyšších ústavných činiteľov v chránenom objekte.

R. Kaliňák a M. Šutaj Eštok načrtli, ako budú vyzerať nové bezpečnostné opatrenia po atentáte na premiéra
Na snímke sprava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Foto: TASR/Pavol Zachar

Vláda pripravuje na budúci týždeň prvé bezpečnostné opatrenia, oznámil na tlačovej konferencii minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Počet prípadov schvaľovania atentátu na Roberta Fica stúpol.

Kaliňák v rámci nových opatrení avizoval úpravu chránených osôb, napr. bývanie v chránenom objekte, opatrenia v súvislosti s osobnou ochranou nielen pre vládnych politikov, ale aj lídrov menšín či opozičných strán a nové pravidlá pre verejné zhromaždenia.

„Vítam iniciatívu úradu vlády, ktorý v piatok zvolal stretnutie všetkých rezortov, kde padli prvé návrhy. My na rezorte vnútra sme pripravení s postupnou implementáciou niektorých vecí technického charakteru, ale aj s implementáciou legislatívnych zmien,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Podľa ministra vnútra je aj dva týždne po atentáte na slovenského premiéra nasadené rovnaké množstvo policajtov, a teda o 30 percent viac. Ulice, obchodné centrá, redakcie aj úrady naďalej monitorujú. „Plánujeme predstaviť aj legislatívne návrhy,“ dodal.

Šírenie nenávisti

Šutaj Eštok tiež informoval, že počet prípadov schvaľovania atentátu stúpol na 172, pričom 55 je už stotožnených. Naďalej plánujú voči nenávistným komentárom postupovať nekompromisne. O vyšetrovaní atentátnika stále platí, že sa pracuje s rôznymi verziami.

Výkon policajtov ostáva po atentáte posilnený o 30 percent. Pod zvýšeným dohľadom sa nachádzajúmiesta, ako úrady, nákupné centrá či redakcie. Posilnili aj ochranu ústavných činiteľov či ďalších politikov.

Šutaj Eštok je naďalej presvedčený, že ochranka pri atentáte na premiéra urobila maximum v daných podmienkach a svojím zásahom mu zachránila život. Potvrdil, že inšpekcia prešetruje zásah a pokiaľ toto vyšetrovanie preukáže pochybenie, je pripravený vyvodzovať zodpovednosť.

Vyšetrovací tím atentátu podľa ministra vnútra stále pracuje aj s verziou, že páchateľ bol, ale aj že nebol osamelý útočník. Platí tiež stanovisko generálnej prokuratúry o možnosti trestný čin prekvalifikovať na terorizmus. Dodal, že o posune budú informovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko