Na hlavný obsah

R. Kaliňák: Cesta k zmieru musí viesť cez hlbokú sebareflexiu, aj moju osobnú

Na otázku, či má súhlas na to, aby počas premiérovej neprítomnosti viedol vládny kabinet odpovedal, že áno.

R. Kaliňák: Cesta k zmieru musí viesť cez hlbokú sebareflexiu, aj moju osobnú
Podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Foto: TASR/Jakub Kotian

„Musíme upokojiť situáciu, musí nastať zmier a cesta k nemu musí viesť aj cez hlbokú sebareflexiu, ktorú musia vykonať všetci, aj my, aj ja osobne. Takto sa ďalej ísť nedá,“ uviedol minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) v telefonickom rozhovore v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy, ktorá sa tento týždeň venovala útoku na premiéra.

Na utorok (21. 5.) je naplánované stretnutie lídrov parlamentných politických strán, ktoré spoločne iniciovali súčasná hlava štátu Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini. Kaliňák uviedol, že návrhu na zvolanie okrúhleho stola rozumie, utorok je však pre neho ďaleko.

Či sa strana Smer-SD stretnutia zúčastní, nepovedal. „Určite budem s pani prezidentkou telefonovať. Je veľká škoda, že sa od volieb traja najvyšší ústavní činitelia nestretli,“ komentoval.

Nenávisť a nesúhlas s druhým názorom vyústila do toho, že sa útočník rozhodol ten druhý názor zničiť streľbou a atentátom na premiéra, skonštatoval Kaliňák. „Je to otriasajúce a musíme na to zodpovedne reagovať. Chceme, aby Slovensko ostalo pokojné a tým, čím bolo vždy význačné, že sa tu každý mohol cítiť bezpečne,“ dodal.

Kaliňák na otázku, či má súhlas na to, aby počas premiérovej neprítomnosti viedol vládny kabinet odpovedal, že áno.

Zábojník: To, že premiér žije je osud, nie niekoho zásluha

Podľa niekdajšieho riaditeľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Juraja Zábojníka má štát bezpečnostnú situáciu pod kontrolou. „Ale je potrebné vymeniť veľmi veľa ľudí na rôznych pozíciách,“ dodal. To, že premiér žije, je osud a nie niekoho zásluha, vyhlásil.

Pozrite si reportáž zo Správ RTVS, ktorú pripravila redaktorka Katarína Wildová:

„Aj výroky politikov môžu vygenerovať nenávisť. Musíme si uvedomiť, že premiéra Roberta Fica demokraticky zvolili a to treba akceptovať. Mal dostatok hlasov na vytvorenie koalície, či sa to niekomu páči alebo nie a musia to všetci rešpektovať,“ uviedol Zábojník.

Polarizácia po voľbách

„Dôležité je nehľadať kolektívneho vinníka, aby sme nekonštruovali príbehy, kto stojí za útočníkom, ktorý bol pravdepodobne osamelým vlkom, ale pristupovali k tomu vecne,“ upozornila psychologička a riaditeľka Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV Barbara Lášticová.

Sobotné dialógy sú dostupné aj ako podcast:

„Po voľbách máme možnosť pozorovať veľmi hlbokú polarizáciu. Odlišný názor sa stáva súčasťou našej identity. Eskalácia emócií prispela k tomu, čo sa stalo. Do rúk to musia zobrať politici a komunikovať smerom k zmiereniu a smerom k jednote,“ pripomína. „Súčasťou demokracie je pluralita názorov,“ dodala.

„Máme tu rolu, ktorú zohráva elita a to nielen politická. Ich zodpovednosťou je stavať hranice a to nielen legislatívne,“ hovorí politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi.

„Normalizujú sa tu veci ako prejavy nenávisti či vulgárny slovník. Nie nadarmo sa hovorí, že slovo dokáže zabíjať,“ dodala politologička.

„Je aj úlohou médií, aby neupozorňovali na rozdelenie spoločnosti, ale snažili sa smerovať k tomu, čo nás všetkých spája,“ upozornila Lášticová.

Sledujte informácie o streľbe na R. Fica minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko