Na hlavný obsah

Rekondičné pobyty pre seniorov sú na tento rok vypredané: Mnohí žiadatelia zostali sklamaní

Záujem je obrovský aj z dôvodu zvýšenia dotácie na pobyty.

Rekondičné pobyty pre seniorov sú na tento rok vypredané: Mnohí žiadatelia zostali sklamaní
Seniori v tatranskom hoteli. Foto: RTVS

Rekondičné pobyty pre seniorov sú vypredané na celý tento rok. Záujem je obrovský. Zrejme v tom zohral úlohu aj fakt, že rezort práce zvýšil dotáciu na jeden pobyt z pôvodných 50 na 100 eur.

Počet poukazov pre dôchodcov však zostal nezmenený, preto zostali mnohí žiadatelia sklamaní.

Aj hotel v Tatranskej Lomnici je nateraz plný seniorov, ktorí využili poukaz na štátom dotovaný rekondičný pobyt. „Koncom apríla sme začali predávať pobyty. V priebehu týždňa to išlo ako teplé rožky a poukazy sa vypredali,“ uviedla manažérka hotela Helga Černická.

Štát prispel na 14-tisíc poukazov, rekondičné pobyty pre seniorov sa v niektorých hoteloch vypredali takmer okamžite. „Päťtisíc poukazov, ktoré sme mali na tento rok, sme do týždňa mali prerozdelených,“ priblížila riaditeľka hotelovej siete Beáta Töröková.

Situáciu v tatranských hoteloch pre Správy RTVS monitorovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Vyšší záujem o poukazy

Rekondičné pobyty nie sú novinka. Za zvýšeným záujmom treba zrejme hľadať aj fakt, že štátny príspevok na pobyt sa zvýšil z pôvodných 50 na 100 eur.

„Na ministerstve sme zdvojnásobili celkovú sumu na rekondičné pobyty zo 700-tisíc eur na 1,4 milióna eur. Síce sa stále k rekondičným pobytom dostane približne rovnaký počet seniorov, teda 14-tisíc, ale už za zvýšený príspevok,“ povedal minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Navýšením sumy na poukaze urobili rekondičný pobyt prístupnejší aj pre seniorov s nižším príjmom. Na strane druhej však nezvýšili počet poukazov, mnohí dôchodcovia ostali sklamaní.

„Stále evidujeme záujem, musíme ich odmietať. Nevieme každému vyjsť v ústrety,“ povedala Helga Černická. „Poukazov je skutočne málo. Naši dôchodcovia si už teraz posielajú žiadosti na rok 2025,“ dodala Töröková.

Na štátom dotovaný rekondičný pobyt sa hlási o sto percent viac ľudí, ako môžu uspokojiť. „Chceme k celkovému objemu peňazí každý rok dodávať ďalších 700-tisíc eur, aby sa čo najviac seniorov dostalo k týmto pobytom za zvýhodnený príspevok,“ vysvetlil minister Tomáš.

Pobyty ponúkajú vybrané hotely odborov a Jednoty dôchodcov. Najväčší záujem je o tie najlacnejšie v júni, septembri a októbri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika