Na hlavný obsah

R. Michelko: Uvažujeme o zrušení anonymných diskusií. Chcel by tiež znova otvoriť tlačový zákon

Reagoval na situáciu po atentáte na Roberta Fica.

R. Michelko: Uvažujeme o zrušení anonymných diskusií. Chcel by tiež znova otvoriť tlačový zákon
Na snímke poslanec NRSR Roman Michelko. Foto: TASR/Dano Veselský

Slovensko po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) stojí na rázcestí a pred novými výzvami. Pôjdeme cestou zostrenia boja alebo hľadania porozumenia a novej kvality politiky? Odborníci aj politici vyzývajú na upokojenie situácie, zdržanlivosť vo výrokoch, utlmenie nenávisti.

Niektoré prvé reakcie politikov poznačili aj emócie. Predseda SNS Andrej Danko hovoril o začiatku politickej vojny pre SNS a pritvrdení voči médiám a opozícii. Predseda kultúrno-mediálneho výboru Národnej rady SR Roman Michelko jeho slová vysvetlil tým, že sa všetko bude robiť zákonne.

Podľa Michelka skončila doba, kedy politici sú poľovná zver a kedy neexistuje žiadna ochrana osobnosti. „Poslanci dnes už nemajú takmer žiadnu imunitu. Majú jedine výrokovú imunitu v pléne parlamentu a potom v prípade väzobného stíhania,“ podotkol.

Rovnako si myslí, že médiá prispeli k polarizácii spoločnosti. Kritizoval aj politicko-satirické stránky na internete, no uznal tiež, že výroky Andreja Danka boli povedané v afekte.

„Nikto si nevedel predstaviť, že takáto červená čiara sa dá prekročiť,“ zhodnotil Michelko incident, pri ktorom útočník postrelil premiéra.

Michelko predpokladá, že sa znova otvorí tlačový zákon. „Uvažujeme o tom, že sa zrušia anonymné diskusie pod článkami. Môže byť ďalej diskusia, to je v poriadku, ale každý sa musí identifikovať,“ informoval.

Andrej Danko naznačil vznik mediálneho, digitálneho úradu, ktorý by mal prehodnocovať, aby diskusie neboli anonymné. „Ak nejaká regulácia bude, tak bude na úrovni Európy a reálny termín funkčnosti zákona je možno 1. januára 2025,“ priblížil Michelko. Sám čaká na preklad nemeckého zákona, ktorý by mal byť inšpiráciou pre jeho slovenskú verziu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko